Vesti
Politika

Čitaku: Vlasti će "prevrnuti svaki kamen" da pronađu ubice Ivanovića

Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku obećala je pred Savetom bezbednosti UN-a u Njujorku da će vlasti u Prištini "prevrnuti svaki kamen" kako bi priveli ubice Olivera Ivanovića pravdi.
Čitaku: Vlasti će
Vljora Čitaku (Foto RTS)

Sličnu rečenicu je nakon ubistva dvoje dece iz Goraždevca na Bistrici, pre 15 godina upotrebio tadašnji šef Unmika Hari Holkeri. Međutim, ubice nisu pronađene ni dan danas.

Govoreći pred SB UN-a o pokušaju ukidanja Specijalnog suda, Vljora Čitaku je rekla da "ni jedan sud neće baciti senku na borbu OVK".

Čitaku je, istovremeno, kritikovala Beograd zbog izostanka presuda u slučaju Čuška i "braća Bitići". "Verujemo da je rečnik Evropske komisije o Kosovu morao biti jasniji... Normalizacija odnosa može biti postignuta jedino priznanjem Kosova", rekla je Čitaku, ponavljajući zahtev za ukidanjem ili promenom mandata UNMIK-a.

"Nezavisnost Kosova je nepovratan proces, kada budemo slavili sledeće decenije i vekove nezavisnosti imaćemo mnogo toga na šta ćemo moći da budemo ponosni", rekla je Čitaku.

Zamenica francuskog aambasadora pri UN Ana Gegen oštro je osudila ubistvo Olivera Ivanovića i pozvala kosovske vlasti da počinioce ovog zločina što pre privedu pravdi. Gegen je ponovila podršku Pariza radu Specijalnog suda za zločine OVK.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja ponovio je da je Rusija pre deset godina upozorila na posledice avanture jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. "Pre svega, i dalje se saplićemo o suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje članice", rekao je ruski diplomata, navodeći da su Kosovu odbijeni zahtevi za članstvom u nekoliko međunarodnih institucija.Ostale vesti

Odalović: Priština treba da otvori arhive, ljudi nisu nestali u šumi
Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je za RTS da je Ranko Grujić, koji je poginuo od NATO bombi, pre dva dana ponovo sahranjen kod Peći i da to nije jedini primer skranavljenja grobalja.
  • 08.03.2021
Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021