Čitaku ponovo traži redefinisanje Unmika

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku ponovo je pozvala članice Saveta bezbednosti UN da prorede dinamiku održavanja sednica o Kosovu i zatražila da se redefiniše Unmik.

Podeli ovaj članak sa:
  • Vljora Čitaku (Foto RTS)

Kako kaže, Srbija zloupotrebljava Savet bezbednost i insistira na "projektovanju paralelnog univerzuma" što je praksa još iz devedesetih godina.

"Vreme se neće vratiti unazad", rekla je Čitaku i dodala da Kosovo neće odustati od težnje da postane ravnopravna članica međunarodnih organizacija.

Zatraživši rederfinisanje misije UN na Kosovu, ona je rekla da "UNMIK nije mirovna misija jer Kosovo živi u miru, a nije ni administrativna misija, jer Kosovo ima svoje institucije".

Ocenila je da su izbori na Kosovu prošli u skladu sa međunarodnim standardima optuživši istovremeno Beograd za pritisak na kosovske Srbe.

Čitaku je navela da je kosovska vlada uložila više od 50 miliona evra u integraciju manjina i ponovo negirala navode da je 200.000 Srba otišlo sa Kosova.

Osvrnula se i na angažovanje generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji u Beogradu rekavši da je to "za žaljenje", posebno imajući u vidu da je u toku period "kad bi trebalo da završimo dijalog sa Srbijom".

"Šta čovek odgovoran za silovanje žena, deportovanje stotina hiljada ljudi može da poduči mlade kadete", kaže Čitaku.

Takođe se osvrnula i na pokušaj Kosova da uđe u Interpol rekavši da to što je to što je Srbija proglasila pobedu zbog toga ne samo da je pogrešno, već i neodgovorno.

"Nećemo odustati i verujem da će Kosovo uskoro imati svoje mesto u važnim međunarodnim telima. To neće biti pobeda Kosova, već pravde nad nepravdom", rekla je ona.

Čitaku je rekla i da će kosovska vojska biti moderna i odbrambena koja će održavati želju za evroatlantskim integracijama.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom ona je navela da Priština ostaje posvećena tome i da će primeniti sve dogovoreno u Briselu.

"Tačno da ima zbog izbornog procesa odlaganja, ali privrženost je tu. Međutim, Kosovo neće farsu. Kosovo želi pravi proces koji će dovesti do pune normalizacije odnosa između dve zemlje", rekla je ona. 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane