Vesti
Politika

Čitaku: Ključni trenutak za članstvo Kosova u Savetu Evrope

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku je rekla na konferenciji za novinare da Vlada Kosova mora da se posveti i da radi za članstvo Kosova u Savetu Evrope.
Čitaku: Ključni trenutak za članstvo Kosova u Savetu Evrope
Vljora ÄŒitaku (Foto Nedeljnik)

Čitaku je naglasila da rad na članstvu u Savetu Evrope do sada nije bio moguć zbog uticaja Rusije, ali da se to promenilo usled suspenzije Rusije iz Saveta Evrope zbog intervencije u Ukrajini, što vidi kao priliku za zamah Vladi Kosova da započne proceduru učlanjenja u tu organizaciju.

"Članstvo Kosova u Savetu Evrope je višestruko korisno za našu zemlju u smislu jačanja demokratije, vladavine prava i saradnje u evropskoj porodici i šire. To je, između ostalog, korisno za naše građane, koji bi mogli da imaju pristup Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu gde se primenjuju principi Evropske povelje o ljudskim pravima, koja je kao celina već uključena u Ustavu Republike Kosovo", rekla je ona.

DPK smatra da je ovo hitno pitanje, pa će kao vodeća opoziciona partija snažno podržati vladu i u drugim koracima koje mora da preduzme za članstvo u NATO i EU.

„Hitan odgovor na bezbednosne pretnje ne može dugoročno da zameni ono što je Kosovu danaas potrebno više nego ikada, a to je članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Pozivamo našu vladu da se angažuje na diplomatskom planu, kako bi pet država članica EU koje još nisu priznale Kosovo, to učinile“, rekla je Čitaku.

Ona je istakla da je DPK zatražila od vlade da izdvoji još sto miliona evra za vojsku.

„Pred takvom pretnjom po evropsku bezbednost, koja bi lako mogla da utiče na Kosovo, zatražili smo od vlade da odmah preispita budžet za ovu godinu, da se vojsci doda još sto miliona evra, kako bi Kosovo povećavalo svoje kapacitete svake godine, sa budžetom koji uključuje najmanje 2% BDP-a zemlje“, navela je Čitaku.

Takođe, DPK je podržala rezoluciju Skupštine Kosova, kojom je Kosovo dalo jasnu podrški Ukrajini, konkretnim predlozima, kao što je izdvajanje iz budžeta za pomoć građanima ove zemlje, kao i priprema za prijem najmanje 5.000 ukrajinskih državljana koji su raseljenih zbog rata.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022