"Čini se da razmena teritorija trenutno ne može da dođe u obzir"

"Promena političke okoline i pojava Samoopredeljenja kao nosioca vlasti, govori da sve o čemu se do sada, čak i neformalno razgovaralo, kao što je razmena teritorija, ne može da dođe u obzir, što stvara problem ne samo Kosovu i Srbiji već i spoljnim faktorima poput SAD i EU", kaže za Glas Amerike Marko Čeperković, predavač na francuskom Institutu "Sijans Po" i saradnik švajcarske konsultantske firme "Brasidas".

Podeli ovaj članak sa:
 • Marko Čeperković (Foto VOA)

“Promena cele političke okoline, koja je danas takva kakva jeste, gde ćemo imati i prvi put pokret Samoopredeljenje, kao nosioca vlasti na Kosovu, govori da dogovori o kojima se do sada razgovaralo, i koji su do sada bili na stolu, iako možda ne formalno, ali svakako neformalno, poput razmene teritorija, trenutno se ne čine kao da mogu da dođu u obzir, što stvara problem ne samo Srbiji i Kosovu i elementima u te dve države koji su želeli da do sporazuma dođe, već i spoljnim faktorima poput SAD i EU, koji su meditirali u ovom procesu” – kaže Čeprković.

Smatra da tema podele mora biti skinuta s dnevnog reda, barem do formiranja vlade u Prištini.

“Videli smo i razliku u mišljenjima između SAD i EU o tome da li treba podržati čak i razgovore o podeli teritorije, ali u ovom momentu, mislim da ta ideja prosto mora da bude skinuta s dnevnog reda, barem dok se ne formira vlada u Prištini, i postave prioriteti” – ističe Čeperković.

Podseća da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao da o tome neće pregovarati.

“Ono što sada ostaje na međunarodnoj zajednici je da izvrši pritisak, ukoliko to želi, da se vlada u Prištini privoli da sedne opet za pregovarački sto sa Srbijom, na osnovu onoga o čemu se već razgovaralo do sada, što opet Srbiju stavlja u zanimljivu situaciju zato što će sada sav pritisak i pažnja biti usmereni na Prištinu, umesto na Beograd, što vlastima u Beogradu dozvoljava da nastave politike kojima su bili posvećeni do sada i da nastave uništavanje demokratskih institucija i legalnog i pravnog poretka u državi Srbiji i koncepta vladavine prava, koji su neophodni za proširenje EU na Srbiju" – rekao je Čeperković.

Ostale vesti

 • "Nova vlada u Prištini da povuče takse što pre"

  italijanski ambasador u Srbiji Karlo Lo Kašo ocenio je da status kvo nije održiv, da je postizanje sporazuma za Beograd i Prištinu neophodan uslov za nastavak procesa približavanja EU, a da bi se dijalog nastavio neophodno je da Priština povuče takse što pre.

 • Drecun: Bejerovi stavovi neprihvatljivi

  Drecun: Bejerovi stavovi neprihvatljivi

  Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun komentarišući jučerašnji izbora Petera Bejera za novog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o situaciji na Kosovu, ističe da su stavovi nemačkog poslanika neprihvatljivi, da je on "malo izgubljen u vremenu" i zarobljen u sredini 20. veka.

 • Grenel: Nema

  Grenel: Nema "mini-šengena" bez Kosova

  Izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za razgovore između Prištine i Beograda, Ričard Grenel, pozdravio je inicijativu "balkanskog šengena", ističući da bi inicijativa mogla da bude uspešna "ako su svi iz regiona, uključujući Kosovo, uključeni u nju".

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane