Vesti
Politika

"Čini se da razmena teritorija trenutno ne može da dođe u obzir"

"Promena političke okoline i pojava Samoopredeljenja kao nosioca vlasti, govori da sve o čemu se do sada, čak i neformalno razgovaralo, kao što je razmena teritorija, ne može da dođe u obzir, što stvara problem ne samo Kosovu i Srbiji već i spoljnim faktorima poput SAD i EU", kaže za Glas Amerike Marko Čeperković, predavač na francuskom Institutu "Sijans Po" i saradnik švajcarske konsultantske firme "Brasidas".
Marko Čeperković (Foto VOA)

“Promena cele političke okoline, koja je danas takva kakva jeste, gde ćemo imati i prvi put pokret Samoopredeljenje, kao nosioca vlasti na Kosovu, govori da dogovori o kojima se do sada razgovaralo, i koji su do sada bili na stolu, iako možda ne formalno, ali svakako neformalno, poput razmene teritorija, trenutno se ne čine kao da mogu da dođu u obzir, što stvara problem ne samo Srbiji i Kosovu i elementima u te dve države koji su želeli da do sporazuma dođe, već i spoljnim faktorima poput SAD i EU, koji su meditirali u ovom procesu” – kaže Čeprković.

Smatra da tema podele mora biti skinuta s dnevnog reda, barem do formiranja vlade u Prištini.

“Videli smo i razliku u mišljenjima između SAD i EU o tome da li treba podržati čak i razgovore o podeli teritorije, ali u ovom momentu, mislim da ta ideja prosto mora da bude skinuta s dnevnog reda, barem dok se ne formira vlada u Prištini, i postave prioriteti” – ističe Čeperković.

Podseća da je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao da o tome neće pregovarati.

“Ono što sada ostaje na međunarodnoj zajednici je da izvrši pritisak, ukoliko to želi, da se vlada u Prištini privoli da sedne opet za pregovarački sto sa Srbijom, na osnovu onoga o čemu se već razgovaralo do sada, što opet Srbiju stavlja u zanimljivu situaciju zato što će sada sav pritisak i pažnja biti usmereni na Prištinu, umesto na Beograd, što vlastima u Beogradu dozvoljava da nastave politike kojima su bili posvećeni do sada i da nastave uništavanje demokratskih institucija i legalnog i pravnog poretka u državi Srbiji i koncepta vladavine prava, koji su neophodni za proširenje EU na Srbiju" – rekao je Čeperković.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020