Vesti
Politika

CIK-u odobrena sredstva za sprovođenje izbora na Kosovu

Ministarstvo finansija, odlučilo je da dodeli sredstva CIK-u na osnovu uredbe predsednika Kosova o zakazivanju prevremenih izbora i na osnovu člana 15 stava 2 Zakona o budžetu, javljaju kosovski mediji.
CIK-u odobrena sredstva za sprovođenje izbora na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Iako je prethodno iz Ministarstva finansija rečeno da je za dodelu sredstava za organizovanje predstojećih izbora neophodno tumačenje Ustavnog suda o zahtevu Ramuša Haradinaja o funkcionalnosti vlade, za sada u javnosti nije poznato da li je ovaj sud izvršio tumačenje.

Kako prenosi Koha, savetnik ministra finansija, Ljuljzim Rafuna (Lulzim Rafuna), rekao je za KosovaPress da će u naredna 24 sata sredstva biti uplaćena na račun CIK-a, koja će se koristiti za organizovanje izbora.

Nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, raspisao vanredne parlamentarne izbore, iz CIK-a je poručeno da je za njihovo organizovanje neophodno skoro 6 miliona evra, te da nijedan postupak za organizovanje izbora bez izdvajanja potrebnog novca od strane odlazeće kosovske vlade, neće biti moguć.

Predsedavajuća CIK-a, Valjdete Daka, dan nakon određivanja zvaničnog datuma raspisivanja izbora, saopštila je da je ova institucija uputila zvanični zahtev za dodelu novca, ali je u međuvremenu upozorila da u slučaju eventualnih kašnjenja, CIK ne preuzima nikakvu odgovornost za sprovođenje izbora, s obzirom na to da nije redovna izborna godina, te da nisu predviđena sredstva za organizuju izbora.

Sa druge strane, posle ovih upozorenja, odlazeći ministar finansija u kosovskoj vladi, Bedri Hamza, rekao je za RSE da sav novac potreban za organizovanje izbora postoji, ali da se on ne može preneti bez pravnog pojašnjenja zahteva Ramuša Haradinaja.

Oklevanje Ministarstva finansija da CIK-u dodeli potrebna sredstva, povezano je sa zahtevom odlazećeg premijera, Ramuša Haradinaja, koji je zatražio od Ustavnog suda tumačenje funkcionalnosti vlade nakon njegove ostavke, objasnio je Hamza.

Tada je i poručio da će sačekati da kosovski Ustavni sud razjasni situaciju, nakon čega će se preduzeti potrebne radnje u skladu sa zakonom.

Za sada nije poznato da li je kosovski Ustavni sud dao svoje tumačenje ovog zahteva na osnovu kog su odobrena sredstva CIK-u za organizovanje vanrednih izbora.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021