Vesti
Politika

CIK-u odobrena sredstva za sprovođenje izbora na Kosovu

Ministarstvo finansija, odlučilo je da dodeli sredstva CIK-u na osnovu uredbe predsednika Kosova o zakazivanju prevremenih izbora i na osnovu člana 15 stava 2 Zakona o budžetu, javljaju kosovski mediji.
CIK-u odobrena sredstva za sprovođenje izbora na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Iako je prethodno iz Ministarstva finansija rečeno da je za dodelu sredstava za organizovanje predstojećih izbora neophodno tumačenje Ustavnog suda o zahtevu Ramuša Haradinaja o funkcionalnosti vlade, za sada u javnosti nije poznato da li je ovaj sud izvršio tumačenje.

Kako prenosi Koha, savetnik ministra finansija, Ljuljzim Rafuna (Lulzim Rafuna), rekao je za KosovaPress da će u naredna 24 sata sredstva biti uplaćena na račun CIK-a, koja će se koristiti za organizovanje izbora.

Nakon što je kosovski predsednik, Hašim Tači, raspisao vanredne parlamentarne izbore, iz CIK-a je poručeno da je za njihovo organizovanje neophodno skoro 6 miliona evra, te da nijedan postupak za organizovanje izbora bez izdvajanja potrebnog novca od strane odlazeće kosovske vlade, neće biti moguć.

Predsedavajuća CIK-a, Valjdete Daka, dan nakon određivanja zvaničnog datuma raspisivanja izbora, saopštila je da je ova institucija uputila zvanični zahtev za dodelu novca, ali je u međuvremenu upozorila da u slučaju eventualnih kašnjenja, CIK ne preuzima nikakvu odgovornost za sprovođenje izbora, s obzirom na to da nije redovna izborna godina, te da nisu predviđena sredstva za organizuju izbora.

Sa druge strane, posle ovih upozorenja, odlazeći ministar finansija u kosovskoj vladi, Bedri Hamza, rekao je za RSE da sav novac potreban za organizovanje izbora postoji, ali da se on ne može preneti bez pravnog pojašnjenja zahteva Ramuša Haradinaja.

Oklevanje Ministarstva finansija da CIK-u dodeli potrebna sredstva, povezano je sa zahtevom odlazećeg premijera, Ramuša Haradinaja, koji je zatražio od Ustavnog suda tumačenje funkcionalnosti vlade nakon njegove ostavke, objasnio je Hamza.

Tada je i poručio da će sačekati da kosovski Ustavni sud razjasni situaciju, nakon čega će se preduzeti potrebne radnje u skladu sa zakonom.

Za sada nije poznato da li je kosovski Ustavni sud dao svoje tumačenje ovog zahteva na osnovu kog su odobrena sredstva CIK-u za organizovanje vanrednih izbora.Ostale vesti

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta
Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.
  • 06.06.2020
Lajčak:Priština pokazala opredeljenje za nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju "mere recirociteta".

  • 06.06.2020
Tači pozdravio odluku o ukidanju

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je kosovski predsednik Hašim Tači, rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

  • 06.06.2020
Vlada Avdulaha Hotija poništila “mere reciprociteta“

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.

  • 06.06.2020
Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.
  • 06.06.2020
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020