Vesti
Politika

CIK usvojio uputstva o zaštitnim merama protiv koronavirusa

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je administrativno uputstvo o zaštitnim merama protiv širenja koronavirusa koje će važiti za birače i izborno osoblje, a povodom izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
CIK usvojio uputstva o zaštitnim merama protiv koronavirusa
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Odluka o usvajanju administrativnog uputstva doneta je na jučerašnjem sastanku u okviru priprema za organizaciju vanrednih izbora, a u skladu sa preporukama zdravstvenih ustanova.

„Svrha ovog uputstva je određivanje zaštitnih mera kako bi se sprečila zaraza korona virusom birača i izbornog osoblja na biračkim mestima, određivanje zaštitnih mera tokom procesa prebrojavanja glasačkih listića na biračkim mestima, kao i zaštitnih mera prilikom primopredaje izbornog materijala“, navode iz CIK-a.

CIK je usvojila i uputstvo za glasanje kovid pozitivnih osoba, kojima je određena mera samoizolacije.

Takođe, odlukom CIK-a, rok za identifikaciju i potvrđivanje birača iz ove kategorije je 26. novembar.

Izbori za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujeva zakazani su za 29. novembar.

Kandidati za gradonačelnika Severne Mitrovice nastupiće po sledećem redosledu: kandidat Pokreta Samoopredeljenje Erden Atić pod rednim brojem 121, nezavisni kandidat Dušan Milunović pod brojem 122, kandidat Srpske liste Milan Radojević pod brojem 123 i kandidat PDK Fljorent Azemi pod brojem 124.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020