Vesti
Politika

CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK

Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Ilustracija (Foto Kim)

Centralna izborna komisija potvrdila je još 23. novembra konačne rezultate za gradonačelnike 18 opština, ali ne i za tri: Prizren, Klokot i Dragaš.

Opštine Prizren i Klokot morale su da sačekaju zbog toga što je IPŽP bio u procesu razmatranja i odlučivanja povodom žalbi. Kada je Dragaš u pitanju, Vrhovni sud je odlučio da ponovo glasaju građani koji žive u dijaspori. Glasanje će trajati do 13. decembra.

Podsetimo, u Klokotu su građani birali između Vladana Bogdanovića ispred Srpske liste, koji je osvojio 789 glasova – 41.01 odsto glasova u prvom krugu i Strahinje Spasića ispred GI „Srpska narodna sloga“ koji je osvojio 699 glasova, ili 36.33 odsto.

Kada su u pitanju konačni rezultati drugog kruga izbora koje je CIK objavio još 20. novembra, a pre podnošenja žalbi IPŽP-u, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota pobedio je a 55,12% glasova.

Ostalih devet većinski srpskih opština na Kosovu dobilo je nove gradonačelnike još u prvom krugu izbora. Svi oni dolaze takođe iz Srpske liste.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022