Vesti
Politika

CIK: "Sumnjive koverte" ostaju u ministarstvu dok se ne sprovede istraga

Nakon vanrednog sastanka CIK-a koji je završen nešto pre 21 čas, predsednica CIK-a Valjdete Daka potvrdila da će "sumnjive koverte" ostati u prostorijama Ministarstva za infrastrukturu dok se ne sprovede istraga, a da će oko 15 hiljada ostalih glasova pristiglih "iz dijaspore", sutra biti poslati u CIK, uz policijsku pratnju, prenosi KoSSev.
CIK:
Valjdeta Daka (Foto Kim)

"Oni nisu predmet istrage", kazala je navodeći da se radi o 15.500 koverti.

Sa druge strane, glasovi iz Srbije, za koje kosovski mediji čitav dan navode da navodno sadrže "otrov", odnosno da su u pitanju "smrdljive tablete", ostaće u prostorijama ovog ministarstva, gde su inače dopremljeni još prošlog petka, kako se ne bi, po Dakinim rečima, ometala policijska istraga, dok se ne "utvrdi jesu li opasne ili ne".

"Ove koverte za koje se potencijalno sumnja da sadrže neku supstancu ili bilo šta drugo, ostaće na tom mestu radi ispitivanja policije i forenzičara. Još nije poznato da li se započelo sa njihovom evaluacijom, ne može se raditi dok se ne sprovede istraga, jer su one ocenjene kao opasne i nastaviće se u skladu sa procedurama", rekla je ona, javlja Insajderi.

Srpski posmatrači su izbačeni iz prostorija Centralne izborne komisije, nakon što su albanski članovi komisije prijavili da koverte iz centralne Srbije "imaju čudan miris", rekao je RTS član CIK Kosovo ispred Srpske liste Stevan Veselinović, koji je kasnije danas dao izjavu policiji. Njegov advokat kaže da je on zapravo "priveden" i da mu je tom prilikom oduzet privatni telefon.

Veselinović je ranije izjavio da on, kao ni drugi posmatrači CIK-a srpske nacionalnosti koji su danas učestovali u prebrojavanju glasova iz Srbije, nisu iskusili zdravstvene probleme koje su navodno prijavile njihove kolege Albanci.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020