Vesti
Politika

CIK potvrdio konačne rezultate: Samoopredeljenju 58 poslaničkih mesta

Nakon jučerašnje odluke Vrhovnog suda da odbaci sve žalbe političkih subjekata i kandidata za poslanike, Centralna izborna komisija danas je objavila i potvrdila konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora, održanih 14. februara na Kosovu.
CIK potvrdio konačne rezultate: Samoopredeljenju 58 poslaničkih mesta
Izbori u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Na osnovu konačnih rezultata, Pokret Samoopredeljenje je dobio 438. 335 ili 50,28 odsto glasova, što je rekordan broj osvojenih glasova u parlamentarnoj istoriji Kosova.

Na izborima je glasalo ukupno 877.503 gradjana.

Broj nevažećih glasova je 21.532, a uslovnih 89.257.

Izlaznost na izborima bila je 48,78 odsto.

Na osnovu ostvarenog rezultata Samoopredeljenje će zauzeti 58 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu.

Na drugom mestu nalazi se Demokratska partija Kosova sa 17 odsto osvojenih glasova i 19 poslaničkih mandata.

Slede Demokratski savez Kosova sa 12,73 odsto i 15 poslanika, na trećem mestu, i Alijansa za budućnost Kosova sa 7,12 odsto osvojenih glasova i 8 mandata, kao poslednja od albanskih partija koje su obezbedile mesto u parlamentu.

Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta u Skupštini Kosova, dok još 10 mesta pripada ostalim manjinama.

Bošnjačka manjina osvojila je tri mandata - po jedan Koaliicja "Vakat" - Rasim Demiri, Socijaldemokratska unija - Duda Balje i Nova demokratska stranka Emilije Redžepi.

Kosovska demokratska partija Turaka osvojila je 2 mandata, a po jedan mandat osvojile su i Romska inicijativa, Pokret za unapređenje položaja Roma i Aškalijska partija.

Preostala dva mandata namenjena manjinama osvojile su Jedinstvena goranska partija i Nova demokratska inicijativa, koja predstavlja egipćansku zajednicu.

Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić ostala je bez poslaničkog mesta Skupštini Kosova sa rezultatom od 0,25 osvojenih glasova. Ova odluka CIK usledila je nakon odluke Izbornog odbora za žalbe da poništi glasove te liste dobijene u srpskom sredinama na Kosovu i odbijene žalbe na tu odluku od Vrhovnog suda.

Nakon što su potvrđeni rezultati izbora, predstoji konstituisanje Skupštine, koja se bira na mandat od četiri godine, počevši od dana konstitutivnog sastanka koji se održava u roku od 30 dana od objave izbornih rezultata.

Prvu sednicu saziva predsednik Kosova, a u slučaju nemogućnost da to uradi, Skupština se sastaje bez prisustva predsednika. Skupština iz redova poslanika bira predsednika i pet potpredsednika. Predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa.

Kada je o izboru vlade reč, predsednik Kosova nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama, koje imaju neophodnu većinu za formiranje vlade, predlaže Skupštini kandidata za premijera. Taj kandidat ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav vlade Skupštini.

Ukoliko predlog ne dobije većinu, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada, onda se raspisuju novi izbori.Ostale vesti

Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog nedostatka kvoruma, šesti put zaredom.
  • 30.11.2021