Vesti
Politika

CIK: Ponovo prebrojavanje glasova na 494 biračka mesta

Centralna izborna komisija odlučila je danas da ponovo budu prebrojani glasovi na 494 biračka mesta, izveštava Ekonomija Onlajn.
CIK: Ponovo prebrojavanje glasova na 494 biračka mesta
Ilustracija (Foto Kim)

Centralna izborna komisija je podelila biračka mesta u četiri kategorije, prema razlozima zbog kojih se brojanje ponavlja.

Razlozi za ponovno brojanje su povezani sa: netačnim prenosom glasova za političke partije (35 biračkih mesta), netačan prenos glasova za kandidate (šest biračkih mesta), slučajevi kada kandidat ili kandidati imaju više glasova od političke stranke (370 biračkih mesta), i slučajevi kada stranka ima glasove, a kandidati nemaju (83 biračka mesta).

"Što se tiče izbornog materijala, Komisija je obradila gotovo sve obrasce koji nisu imali tehničkih problema", rekao je izvršni direktor Sekretarijata CIK Burim Ahmetaj.

Član CIK Sami Kurteši iz Samoopredeljenja, zatražio je da se oformi komisija koja će posebno glasati i raspravljati o ovom pitanju.

Kurteši je naveo da spisak onih kojima je odbijeno glasanje iz inostranstva nikada nije objavljen i napomenuo da su neke stranke bošnjačke zajednice dobile glasove u nekim zemljama, ali CIK o tim slučajeva ćuti.

"Postoje slučajevi kada su u nekim opštinama u kojima nema pripadnika bošnjačke zajednice, bošnjačke stranke dobile puno glasova, a o tome se javno ne razgovara, već CIK ćuti", rekao je Kurteši.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021