Vesti
Politika

CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore

Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Za one političke partije koje na izborima učestvuju putem Koalicije, prijavljivanje je počelo danas i trajaće do 30. juna.

Podnošenje zahteva za verifikaciju kandidata počinje 22. juna i završava se 23. avgusta, dok će odluka CIK-a za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata biti doneta do 1. septembra.

Do 8. septembra održaće se žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću.

Izborna kampanja počinje 16. septembra i trajaće do 15. oktobra.

Što se tiče registracije birača van Kosova, ona će se vršiti od 10. jula do 18. avgusta.

Za one koji su uspešno registrovani kao birači van Kosova, glasanje putem pošte počinje 15. septembra i trajaće tačno mesec dana do 15. oktobra.

Period prijave za registraciju birača kod kuće počinje 18. avgusta i završava se 2. oktobra, za birače sa posebnim potrebama prijava počinje 23. septembra i završava se 2. oktobra.

Identifikacija birača koji su inficirani koronavirusom počinje 5. oktobra i trajaće do 14.oktobra.

Od 20. jula počinje i period za promenu biračkog mesta u opštini i trajaće do 7. septembra.

Kako su saopštili iz CIK-a, prigovor na potvrđivanje biračkog spiska počeće 24. avgusta i trajaće do 7. septembra, a CIK će konačni birački spisak da potvrdi 14. septembra.

Imenovanje članova opštinskih izbornih komisija počinje 28. juna i završava se 30. juna, dok imenovanje članova saveta biračkim mestima počinje 30. septembra i završava se 2. oktobra.

Određen je i datum za prijavu posmatrača.

Prijava za akreditaciju dugoročnih posmatrača (za ceo izborni proces) političkih subjekata i NVO počinje 1. jula i završava se 15. septembra, prijava međunarodnih dugoročnih posmatrača i medija počinje 1. jula a završava 2. oktobra.

Prijava za akreditaciju kratkoročnih posmatrača odnosno na sam dan izbora političkih subjekata i NVO počinje 30. jula i trajaće do 27. septembra.

Odluku o datumu održavanja izbora donela je u utorak kosovska predsednica, Vjosa Osmani nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021