Vesti
Politika

CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore

Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Za one političke partije koje na izborima učestvuju putem Koalicije, prijavljivanje je počelo danas i trajaće do 30. juna.

Podnošenje zahteva za verifikaciju kandidata počinje 22. juna i završava se 23. avgusta, dok će odluka CIK-a za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata biti doneta do 1. septembra.

Do 8. septembra održaće se žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću.

Izborna kampanja počinje 16. septembra i trajaće do 15. oktobra.

Što se tiče registracije birača van Kosova, ona će se vršiti od 10. jula do 18. avgusta.

Za one koji su uspešno registrovani kao birači van Kosova, glasanje putem pošte počinje 15. septembra i trajaće tačno mesec dana do 15. oktobra.

Period prijave za registraciju birača kod kuće počinje 18. avgusta i završava se 2. oktobra, za birače sa posebnim potrebama prijava počinje 23. septembra i završava se 2. oktobra.

Identifikacija birača koji su inficirani koronavirusom počinje 5. oktobra i trajaće do 14.oktobra.

Od 20. jula počinje i period za promenu biračkog mesta u opštini i trajaće do 7. septembra.

Kako su saopštili iz CIK-a, prigovor na potvrđivanje biračkog spiska počeće 24. avgusta i trajaće do 7. septembra, a CIK će konačni birački spisak da potvrdi 14. septembra.

Imenovanje članova opštinskih izbornih komisija počinje 28. juna i završava se 30. juna, dok imenovanje članova saveta biračkim mestima počinje 30. septembra i završava se 2. oktobra.

Određen je i datum za prijavu posmatrača.

Prijava za akreditaciju dugoročnih posmatrača (za ceo izborni proces) političkih subjekata i NVO počinje 1. jula i završava se 15. septembra, prijava međunarodnih dugoročnih posmatrača i medija počinje 1. jula a završava 2. oktobra.

Prijava za akreditaciju kratkoročnih posmatrača odnosno na sam dan izbora političkih subjekata i NVO počinje 30. jula i trajaće do 27. septembra.

Odluku o datumu održavanja izbora donela je u utorak kosovska predsednica, Vjosa Osmani nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022