Vesti
Politika

CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore

Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Za one političke partije koje na izborima učestvuju putem Koalicije, prijavljivanje je počelo danas i trajaće do 30. juna.

Podnošenje zahteva za verifikaciju kandidata počinje 22. juna i završava se 23. avgusta, dok će odluka CIK-a za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata biti doneta do 1. septembra.

Do 8. septembra održaće se žrebanje za redosled političkih subjekata na glasačkom listiću.

Izborna kampanja počinje 16. septembra i trajaće do 15. oktobra.

Što se tiče registracije birača van Kosova, ona će se vršiti od 10. jula do 18. avgusta.

Za one koji su uspešno registrovani kao birači van Kosova, glasanje putem pošte počinje 15. septembra i trajaće tačno mesec dana do 15. oktobra.

Period prijave za registraciju birača kod kuće počinje 18. avgusta i završava se 2. oktobra, za birače sa posebnim potrebama prijava počinje 23. septembra i završava se 2. oktobra.

Identifikacija birača koji su inficirani koronavirusom počinje 5. oktobra i trajaće do 14.oktobra.

Od 20. jula počinje i period za promenu biračkog mesta u opštini i trajaće do 7. septembra.

Kako su saopštili iz CIK-a, prigovor na potvrđivanje biračkog spiska počeće 24. avgusta i trajaće do 7. septembra, a CIK će konačni birački spisak da potvrdi 14. septembra.

Imenovanje članova opštinskih izbornih komisija počinje 28. juna i završava se 30. juna, dok imenovanje članova saveta biračkim mestima počinje 30. septembra i završava se 2. oktobra.

Određen je i datum za prijavu posmatrača.

Prijava za akreditaciju dugoročnih posmatrača (za ceo izborni proces) političkih subjekata i NVO počinje 1. jula i završava se 15. septembra, prijava međunarodnih dugoročnih posmatrača i medija počinje 1. jula a završava 2. oktobra.

Prijava za akreditaciju kratkoročnih posmatrača odnosno na sam dan izbora političkih subjekata i NVO počinje 30. jula i trajaće do 27. septembra.

Odluku o datumu održavanja izbora donela je u utorak kosovska predsednica, Vjosa Osmani nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.Ostale vesti

Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021