Vesti
Politika

CIK: OEBS će imati savetodavnu ulogu na prevremenim izborima na Kosovu

Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je danas da će uloga OEBS-a na dan prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu 6. oktobra biti savetodavna.
CIK: OEBS će imati savetodavnu ulogu na prevremenim izborima na Kosovu
Priština (Foto arhiva Kim)

Za sutra najavljeno potpisivanje sporazuma sa posmatračkom misijom EU.

Predsednica CIK-a Vajldete Daka je rekla da su kontaktirali misiju OEBS iz koje je najavljeno da će Centralnoj izbornoj komisiji pružiti podršku u istom formatu kao na prethodnim izborima.

"OEBS je spreman da nas podrži u istom formatu kao što je bio slučaj na prošlim izborima. Oni će savetovati opštinske izborne komisije i komisije na glasačkim mestima na dan izbora, a i njihove informacije CIK-u biće u istom formatu kao ranije", rekla je predsednica Centralne izborne komisije.

Najavila je da će sutra biti potpisan sporazum o Posmatračkoj misije EU, čiji prvi članovi stižu na Kosovu u sredu.

Na sednici je odlučeno da će na izborima biti 895 glasačkih centara, četiri manje nego na prošlim izborima.Ostale vesti

Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021
Nisu verifikovane liste Samoopredeljenja, AAK, Nisma...
Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet "za" i pet "protiv". Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.
  • 23.01.2021
Dačić: SPS sa Srpskom listom izlazi na kosovske izbore
Na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara na Kosovu tamošnji socijalisti nastupiće zajedno sa Srpskom listom, najavio je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić posle sastanka s kandidatima za poslanike.
  • 22.01.2021
Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021