Vesti
Politika

CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova
Ilustracija (Foto EPA)

Svi rokovi za izborne aktivnosti odnose se na rok od 45 dana i njihova primena počinje 9. marta 2023. godine.

Predizborna kampanja trajaće od 4. do 21. aprila, a rok za prijavu kandidata biće od 9. do 18. marta.

Rok za stranke koje žele da odustanu od kandidature je od 9. do 13. marta.

CIK će 24. marta doneti odluku o prihvatanju ili odbijanju prijava kandidata, a žreb za rangiranje na glasačkom listiću biće održan 3. aprila.

Rok za akreditaciju posmatrača na izborima trajaće od 10. marta do 17. aprila, a za lokalne i međunarodne NVO i medije, takođe, od 10. marta do 18. aprila.

Period prijave za registraciju birača van Kosova trajaće od 20. do 27. marta, za glasanje putem pošte od 8. do 21. aprila, a period registracije birača sa posebnim potrebama od 26. marta do 8. aprila.

Konačna lista birača biće overena 7. aprila.

CIK će imenovati četiri člana opštinskih izbornih komisija 18. i 19. marta, a konačni spisak i adrese biračkih centara biće poznati 22. marta.Ostale vesti

Makron: Pozdravljam dogovor iz Ohrida, nastavićemo da učestvujemo u procesu dijaloga
Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" kao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i Nemačka nastaviti da aktivno učestvuju u procesu dijaloga.
  • 24.03.2023
Đilas: Oni koji su mahali papirima sad da objasne ko im je dao te falsifikate
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilas rekao je za Nova.rs, reagujući na informacije koje su danas objavili istraživački mediji, a koji se odnose na fabrikovanje "afere Mauricijus", da je vlast deceniju izmišljala afere protiv njega u koje je poverovao veliki broj ljudi. On je dadao da je sada na novinarima i državnim funkcionerima, koji su govorili o njegovim tajnim računima na Mauricijusu, da objasne ko im je zaista dao te falsifikate.
  • 24.03.2023
Obradović najavio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog ’’priznanja okupacije’’

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, najavio je danas u Beogradu da će naredne nedelje podneti krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog krivičnog dela "priznanje okupacije".

  • 24.03.2023
Osmani položila venac palim borcima sa ambasadorima Kvinte: „Zahvalni za 24. mart“
Predsednica Kosova Vjosa Osmani položila je venac na Spomenik palim vojnicima za slobodu i naglasila da će "građani Kosova uvek biti zahvalni za 24. mart, dan preokreta, nade i slobode".
  • 24.03.2023
Hil izjavio saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju
Američki amasador Kristofer Hil uputio je danas saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i porodicama poginulih u NATO bombardovanju.
  • 24.03.2023
Lideri EU pozdravili dogovor Beograda i Prištine
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu.
  • 24.03.2023