Vesti
Politika

CIK: Odobreno 1.960 zahteva za registraciju glasača iz dijaspore

Centralna izborna komisija sprovodi registraciju birača koji žive izvan Kosova za glasanje na lokalnim izborima koji će biti održani 17. oktobra, a do sada je odborila 1.960 prijava, prenosi Koha.
CIK: Odobreno 1.960 zahteva za registraciju glasača iz dijaspore
Izbori na Kosovu, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prijavljivanje je počelo 10. jula i trajaće do 18. avgusta, a u CIK kažu da su obavestili birače van Kosova o dokumentima koje treba da pošalju kako bi bila odobrena njihova prijava za registraciju birača izvan Kosova.

Portparol CIK Valjmir Eljezi rekao je da je do 3. avgusta primljena 2.101 prijava za registraciju birača van Kosova, od kojih je 1.960 odobreno, dok ostale nisu ispunile zakonske kriterijume.

Svi podnosioci zahteva koji ispunjavaju zakonske kriterijume da se registruju kao glasači u inostranstvu mogu da glasaju poštom od 15. septembra do 15. oktobra.

Centralna izborna komisija je do sada primila sedam prijava političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima, od čega su četiri građanske inicijative, jedna politička stranka i dva nezavisna kandidata.

Rok za podnošenje prijava političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima 17. oktobra i podnošenje liste kandidata ističe 16. avgusta.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021