Vesti
Politika

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste

Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste.
CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste
Priština (Foto arhiva Kim)

Članovi izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili u ovom krugu odlučivanja prihvatanje kandidata Srpske liste.

Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova Centralne izborne komisije, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci, ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

Predstavnici Samoopredeljenja će insistirati da se o kandidatima Srpske liste izjasni Ustavni sud.

Sada se očekuje da će Srpska lista podneti žalbu o kojoj treba da se izjasni Panel za predstavke i žalbe. To je viša instanca odlučivanja, posle odluke Centralne izborne komisije.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

Kancelarija za KiM: Učešće Srba u prištinskim institucijama postaje besmisleno

“Sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu Кosova i Metohije jeste čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Navodi se da je dalje učešće Srba u “bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno”.

Kancelarija za KiM ističe da će zajedničku oduku o daljim koracima doneti nakon konsultacija sa predsednikom Srbije, Vladom i Srbima sa Кosova.

“Jedno je sasvim sigurno, Srbija, kao demokratska i odgovorna država, Albancima neće uskratiti građanska i politička prava, jer se ovakvom ludilu i neodgovornosti Prištine ne može i ne sme parirati reciprocitetom”.

U saopšteju se navodi da je neverovatno da se ovakve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice, “koja bez ikakvog efikasnog odgovora posmatra sve razornije manifestacije političkog divljanja Prištine”.Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020