Vesti
Politika

CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste

Centralna izborna komisija potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste.
CIK odbio kandidature predstavnika Srpske liste
Priština (Foto arhiva Kim)

Članovi izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili u ovom krugu odlučivanja prihvatanje kandidata Srpske liste.

Za potvrđivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova Centralne izborne komisije, koja, međutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci, ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani.

Predstavnici Samoopredeljenja će insistirati da se o kandidatima Srpske liste izjasni Ustavni sud.

Sada se očekuje da će Srpska lista podneti žalbu o kojoj treba da se izjasni Panel za predstavke i žalbe. To je viša instanca odlučivanja, posle odluke Centralne izborne komisije.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

Kancelarija za KiM: Učešće Srba u prištinskim institucijama postaje besmisleno

“Sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu Кosova i Metohije jeste čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Navodi se da je dalje učešće Srba u “bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno”.

Kancelarija za KiM ističe da će zajedničku oduku o daljim koracima doneti nakon konsultacija sa predsednikom Srbije, Vladom i Srbima sa Кosova.

“Jedno je sasvim sigurno, Srbija, kao demokratska i odgovorna država, Albancima neće uskratiti građanska i politička prava, jer se ovakvom ludilu i neodgovornosti Prištine ne može i ne sme parirati reciprocitetom”.

U saopšteju se navodi da je neverovatno da se ovakve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice, “koja bez ikakvog efikasnog odgovora posmatra sve razornije manifestacije političkog divljanja Prištine”.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021