Vesti
Politika

CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Milan Radojević (Foto KoSSev)

Bulići koji je kandidat pokreta Samoopredeljenja je na izborima dobio 51.64 odsto glasova čime je, posle 19 godina, Demokratski savez Kosova izgubio ovu opštinu.

Milan Radojević, iz Srpske liste, je pobedio sa 89 odsto glasova. Daka je rekla da se izborni proces odvijao normalno i da nije bilo izveštaja o nepravilnostima tokom glasanja.

Predsednik DSK u Podujevu Agim Veljiu je na konferenciji za medije priznao da su izgubili mesto gradonačelnika Podujeva.

U opštini Podujevo glasalo se u 45 biračkih centara sa 115 biračka mesta, dok se u opštini Severna Mitrovica glasalo se u 7 biračkih centara sa 27 biračkih mesta.

Petković čestitao Radojeviću

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Milanu Radojeviću na izboru za gradonačelnika Severne Mitrovice.

Petković je naveo da je srpski narod u Severnoj Mitrovici ovim "potvrdio svoju nepokolebljivu volju da ostane i opstane na Kosovu i Metohiji, u čemu će na svaki način biti podržan od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije".

"Glasajući za kandidata Srpske liste naši sunarodnici u Kosovskoj Mitrovici potvrdili su i podršku ideji srpske političke sabornosti na Kosovu i Metohiji, prepoznajući u Srpskoj listi krovnu državotvornu političku snagu u pokrajni", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Petković je dodao da je Severna Mitrovica "jedina urbana sredina na Кosovu u kojoj Srbi danas čine većinu, i da je kao takva ključan politički centar i centar srpskog obrazovnog i zdravstvenog sistema, i da će to i nadalje biti".

 Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021