Vesti
Politika

CIK: Nismo dobili nijednu izjavu o predizbornim koalicijama

Političke stranke registrovane pri Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, koje žele da učestvuju na izborima u okviru koalicija, moraju danas obavestiti CIK o tome, najkasnije do 18:00.
CIK: Nismo dobili nijednu izjavu o predizbornim koalicijama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prema Zakonu o Opštim izborima, koaliciju mogu činiti samo političke stranke.

Iz CIK-a kažu da do sada nisu dobili nikakvu izjavu o koalicijama.

Međutim, u opštem izbornom zakonu postoje pravila koja bi političke stranke morale imati na umu.

Stranke koje ne obaveste CIK da na ovim izborima učestvovati u okviru koalicije, ne mogu se prijaviti za sertifikaciju i kandidovati se u okviru koalicije nakon isteka roka.

Takođe, političke stranke koje izjave da će se kandidovati ispred koalicije, nakon 12. januara ne mogu same da se kandiduju za učešće na izborima.

Politička stranka koja se povuče iz koalicije posle 12. januara ne može se kandidovati sama niti koalirati sa bilo kojom drugom strankom. Ostatak te koalicije može učestvovati na izborima.

Takođe, sve registrovane stranke koje se odluče da učestvuju na izborima moraju da potpišu obrazac koalicione saglasnosti.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021