Vesti
Politika

CIK: Nismo dobili nijednu izjavu o predizbornim koalicijama

Političke stranke registrovane pri Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, koje žele da učestvuju na izborima u okviru koalicija, moraju danas obavestiti CIK o tome, najkasnije do 18:00.
CIK: Nismo dobili nijednu izjavu o predizbornim koalicijama
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Prema Zakonu o Opštim izborima, koaliciju mogu činiti samo političke stranke.

Iz CIK-a kažu da do sada nisu dobili nikakvu izjavu o koalicijama.

Međutim, u opštem izbornom zakonu postoje pravila koja bi političke stranke morale imati na umu.

Stranke koje ne obaveste CIK da na ovim izborima učestvovati u okviru koalicije, ne mogu se prijaviti za sertifikaciju i kandidovati se u okviru koalicije nakon isteka roka.

Takođe, političke stranke koje izjave da će se kandidovati ispred koalicije, nakon 12. januara ne mogu same da se kandiduju za učešće na izborima.

Politička stranka koja se povuče iz koalicije posle 12. januara ne može se kandidovati sama niti koalirati sa bilo kojom drugom strankom. Ostatak te koalicije može učestvovati na izborima.

Takođe, sve registrovane stranke koje se odluče da učestvuju na izborima moraju da potpišu obrazac koalicione saglasnosti.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021