Vesti
Politika

CIK Kosova još ne zna kada će početi prebrojavanje glasova iz dijaspore

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da se još ne zna kada će početi brojanje glasova iz dijaspore, koji su pristigli poštom iz inostranstva tokom parlamentarnih izbora održanih 14. februara.
CIK Kosova još ne zna kada će početi prebrojavanje glasova iz dijaspore
Sa glasanja (Foto Kim)

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi je izjavio da je iz dijaspore stiglo 43.500 glasačkih paketa, ali još nije poznato kada će početi njihovo brojanje.

„Nemamo datum za početak prebrojavanja glasova dijaspore. Trenutno imamo oko 43.500 paketa glasačkih listića koji dolaze iz inostranstva. U roku od nekoliko dana počeće verifikacija, a zatim će se otvoriti koverte i tada će biti poznat tačan broj glasačkih listića“, izjavio je Eljezi za prištinske medije.

Dodao je da će brojanje glasova pristiglih poštom iz dijaspore potrajati dan ili dva od trenutka kada bude počelo.

Prema 100 odsto obrađenih birača na Kosovu, Pokret Samoopredeljenje je osvojio 47,85 odsto glasova, i time je apsolutni pobednik na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim u nedelju 14. februara, jer je osvojilo tri puta vise glasova nego tri tradicionalno najveće partije.

Kako je navela CIK, sledi Demokratska partija Kosova sa 17,41 odsto, Demokratski savez Kosova sa 13,08 odsto, Alijansa za budućnost Kosova 7,43 odsto, Srpska lista 5, 54 odsto i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) sa 2,6 odsto osvojenih glasova.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021