Vesti
Politika

CIK Kosova će ponovo prebrojati glasove sa 12 biračkih mesta

Centralna izborna komisija Kosova je prihvatila da se na 12 biračkih mesta ponovo prebroje glasovi sa prevremenih parlamentarnih izbora u nedelju, 14. februara.
CIK Kosova će ponovo prebrojati glasove sa 12 biračkih mesta
Sa glasanja (Foto Kim)

Rukovodilac Centra za brojanje i rezultate koji je preporučio ponovno brojanje Burim Ahmetaj rekao je da nedostaju potpisi odbora tih glasačkih mesta, i da su nepotpuni obrasci, zbog čega je preporučeno potpuno ponovno brojanje glasova, a ne samo delimično.

Po informacijama iz CIK-a, biće prebrojani glasovi sa po jednog biračkog mesta u opštinama Đakovica, Kosovo Polje, Orahovac, Srbica, Suva Reka, Uroševac i Vučitrn, tri biračka mesta u opštini Podujevo i dva u opštini Prizren.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka rekla je da je, u poređenju s prethodnim izborima, mnogo manji broj zahteva za ponovno brojanje glasova.

Portparol CIK-a Valjmir Elejzi je ranije danas saopštio da je do sada provereno 6.700 koverti s glasovima dijaspore poštom, da je potvrđeno 4.811 glasova, a odbijen 1.891 glas.

Po njegovim rečima, glasovi su odbijeni jer su ih poslale osobe koje su odbijene u periodu za prijavu, ili su to neidentifikovane osobe, zatim glasači s netačnim podacima ili osobe koje su glasačke listiće slale više puta.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021