Vesti
Politika

CIK imenovao nove rukovodioce opštinskih izbornih komisija na severu

Nakon što su četiri rukovodioca opštinskih izbornih komisija na severu Kosova, u sklopu masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, takođe podnela neopozive ostavke na svoje funkcije, Centralna izborna komisija je, manje od mesec dana pred najavljene izbore za gradonačelnike na severu, imenovala nove.
CIK imenovao nove rukovodioce opštinskih izbornih komisija na severu
Izbori na Kosovu, ilustracija (Foto arhiva Kim)

Četiri nova izborna funkcionera za opštine Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, kako je potvrdio CIK, dolaze iz drugih opština.

Izvršni direktor CIK-a Burim Ahmetaj je kazao danas da su za nove izborne rukovodioce zatražili dodatne mere bezbednosti.

Vanredne lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 18. decembar, izazvala je nova kriza sa tablicama nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, a koja je kulminirala izlaskom Srba iz gotovo svih kosovskih institucija, uključujući i četiri gradonačelnika u opštinama na Severu, odbornika, kao i četiri funkcionera opštinskih izbornih komisija.

Kako je 9. novembra za KoSSev potvrdio sada već bivši predsednik OIK-a za Severnu Mitrovicu, Slobodan Dimitrijević, on, kao i njegove kolege iz ostale tri opštine na severu – podneli su neopozive ostavke, a nakon najava upravo o raspisivanju izbora na severu, ali i nakon što su politički predstavnici Srba podneli ostavke.

Kako je tada kazao, oni se na posao više neće vraćati.

CIK je nakon ostavki gradonačelnika potom otpočeo pripreme za izbore, a Srpska lista poručila je da na njima neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje su naveli da podržavaju ovu stranku.

Sa druge strane, Partija kosovskih Srba (PKS) prijavila se ovog ponedeljka za učešće na vanrednim lokalnim izborima u Leposaviću, potvrdio je istog dana za Glas Amerike predsednik te partije, Aleksandar Jablanović.

Centralna izborna komisija (CIK) je na sednici održanoj u ponedeljak produžila rok za prijavu političkih subjekata i kandidata, koji ističe sutra.

CIK je ujedno u ponedeljak saopštio da se PDK takođe prijavio za učešće na vanrednim izborima i dostavio imena četiri kandidata za gradonačelnike na Severu, a da je Građanska inicijativa Mitrovica podnela zahtev za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica.Ostale vesti

Dačić: Vučić će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 04.12.2022
Jevtić: Moguće da i Srbi južno od Ibra napuste institucije
Gradonačelnik Štrpca, Dalibor Jevtić, izjavio je da postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste kosovske institucije, navodeći da kosovski premijer, Aljbin Kurti, tumači zakone na način koji mu odgovara i da se na Kosovu ne poštuju važeći zakoni koji se tiču prava srpske i ostalih nevećinskih zajednica.
  • 04.12.2022
Kurti: Dogovor sa Srbijom neće biti lak
Dogovor Kosova i Srbije neće biti lak, ali treba dati šansu dijalogu i raditi na tom procesu, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu bosanskoj televiziji N1.
  • 04.12.2022
Lajčak sutra u Beogradu sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
  • 04.12.2022
Vučić: Najviše strepeo zbog naroda na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav” da je u protekloj nedelji najviše strepeo zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji  "i problema koje im gotovo svakodnevno, već decenijama, nameću oni koji pokušavaju da otmu ono što nije njihovo i pogase srpska ognjišta".
  • 04.12.2022
Direktor Carine: Zamenjeni službenici koji su podneli ostavke
Generalni direktor Carine Kosova Agron Lugaljiu izjavio je da su u toj službi popunjena radna mesta na kojima su Srbi podneli ostavke.
  • 03.12.2022