Vesti
Politika

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„Imamo dva slučaja, gde su, iako su prebrojani glasovi ipak završili na reviziji. Reč je o biračkom mestu u Vučitrnu, gde se i posle verifikacije ispostavlja da postoji 5 glasačkih listića više od potpisa. Situacija je skoro ista u Severnoj Mitrovici, osim što je za 10 glasačkih listića više od potpisa. Preporuka je da se ne uključuje u konačne rezultate. Inače, svi ostali materijali se obrađuju u bazi podataka“, rekao je šef sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj.

I današnji sastanak CIK-a nije prošao bez verbalnih sukoba između predsednice Valjdete Dake i predstavnika pokreta Samoopredeljenje Samija Kurtešija i Alima Rame.

Daka je tokom sastanka rekla da je bilo članova Centra za brojanje i rezultate koji su podneli ostavke zbog pritiska članova CIK-a.

„Smatram da ovaj sastanak ne može da se nastavi. Jednom kada se Sami Kurteši počne ponašati kao normalna i kulturna osoba, sastanak se može nastaviti“, rekla je Daka.

U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.

Pokret Samoopredeljenje je dobio najviše 14.939 glasova.

Druga stranka koja je dobila najviše glasova je Demokratska Stranka Kosova sa osvojienih 4.977. Zatim sledi Demokratska Liga Kosova sa 2.944 glasa, dok je Alijansa za budućnost Kosova dobila 2.167 glasova.

Srpska Lista je nakon preborojavanja osvojila je 1.178 glasova, a Socijaldemokratska Inicijativa 1.033.

U međuvremenu, počelo je brojanje glasova primljenih poštom.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021