Vesti
Politika

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati

Centralna izborna komisija Kosova odlučila je da se rezultati izbora sa dva biračka mesta ne uključe u rezultat vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara.

CIK: Glasovi sa dva biračka mesta se neće računati
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„Imamo dva slučaja, gde su, iako su prebrojani glasovi ipak završili na reviziji. Reč je o biračkom mestu u Vučitrnu, gde se i posle verifikacije ispostavlja da postoji 5 glasačkih listića više od potpisa. Situacija je skoro ista u Severnoj Mitrovici, osim što je za 10 glasačkih listića više od potpisa. Preporuka je da se ne uključuje u konačne rezultate. Inače, svi ostali materijali se obrađuju u bazi podataka“, rekao je šef sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj.

I današnji sastanak CIK-a nije prošao bez verbalnih sukoba između predsednice Valjdete Dake i predstavnika pokreta Samoopredeljenje Samija Kurtešija i Alima Rame.

Daka je tokom sastanka rekla da je bilo članova Centra za brojanje i rezultate koji su podneli ostavke zbog pritiska članova CIK-a.

„Smatram da ovaj sastanak ne može da se nastavi. Jednom kada se Sami Kurteši počne ponašati kao normalna i kulturna osoba, sastanak se može nastaviti“, rekla je Daka.

U Centru za brojeve i rezultate završeno je prebrojavanje uslovnih i glasova osoba sa posebnim potrebama.

Pokret Samoopredeljenje je dobio najviše 14.939 glasova.

Druga stranka koja je dobila najviše glasova je Demokratska Stranka Kosova sa osvojienih 4.977. Zatim sledi Demokratska Liga Kosova sa 2.944 glasa, dok je Alijansa za budućnost Kosova dobila 2.167 glasova.

Srpska Lista je nakon preborojavanja osvojila je 1.178 glasova, a Socijaldemokratska Inicijativa 1.033.

U međuvremenu, počelo je brojanje glasova primljenih poštom.Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021