Vesti
Politika

CIK: Do 11 sati glasalo 7,76 odsto birača

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu u 25 opština, do 11 sati glasalo je 102.005 građana ili 7.76 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).
CIK: Do 11 sati glasalo 7,76 odsto birača

Najveći odziv u opštinama sa srpskom većinom za sada je u Partešu, gde je glasalo 15,95 odsto glasača, saopštila je predsednica CIK-a Valjdete Daka na konferenciji za novinare u 12 sati.

Prema njenim rečima, u Ranilugu je glasalo 14,05, u Klokotu 13,86, Štrpcu 11,05, u Gračanici 10,68 i Novom Brdu 8,79 odsto birača.

Prema Dakinim rečima, u severnom delu Mitrovice glasalo 4,65 odsto glasača.

Daka je rekla da opštinske izborne komisije do sada CIK-u nisu prijavile žalbe koje bi govorile o nepravilnostima izbornog procesa.

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo izjavio je ranije da veruje da će se brojanje glasova sa birališta u severnoj Kosovskoj Mitrovici obaviti na biračkim mestima, kako je to i predviđeno zakonom.

Biracka mesta ce biti otvorena do 19.00 sati.

Očekuje se da će preliminarni rezultati biti poznati već oko 22 sata. Zvanični rezultati bi trebalo da budu ovljavljeni u utorak, 3. decembra.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020