Vesti
Politika

CIK: Do 11 sati glasalo 7,76 odsto birača

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu u 25 opština, do 11 sati glasalo je 102.005 građana ili 7.76 odsto birača, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).

Najveći odziv u opštinama sa srpskom većinom za sada je u Partešu, gde je glasalo 15,95 odsto glasača, saopštila je predsednica CIK-a Valjdete Daka na konferenciji za novinare u 12 sati.

Prema njenim rečima, u Ranilugu je glasalo 14,05, u Klokotu 13,86, Štrpcu 11,05, u Gračanici 10,68 i Novom Brdu 8,79 odsto birača.

Prema Dakinim rečima, u severnom delu Mitrovice glasalo 4,65 odsto glasača.

Daka je rekla da opštinske izborne komisije do sada CIK-u nisu prijavile žalbe koje bi govorile o nepravilnostima izbornog procesa.

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo izjavio je ranije da veruje da će se brojanje glasova sa birališta u severnoj Kosovskoj Mitrovici obaviti na biračkim mestima, kako je to i predviđeno zakonom.

Biracka mesta ce biti otvorena do 19.00 sati.

Očekuje se da će preliminarni rezultati biti poznati već oko 22 sata. Zvanični rezultati bi trebalo da budu ovljavljeni u utorak, 3. decembra.Ostale vesti

Nastavljena blokada prelaza Brnjak i Jarinje
Administrativni prelazi na severu Kosova Brnjak i Jarinje i dalje su pod blokadom zbog protesta Srba nezadovoljnih odlukom prištinskih vlasti o ukidanju tablica sa neutralnom oznakom.
  • 28.09.2021
Stano: Petković i Bisljimi u sredu u Briselu
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastati u sredu, 29. septembra, u Briselu. Prethodno je Stano naglasio da će "prvi pozitivan korak" u rešavanju trenutne situacije na Kosovu biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.
  • 27.09.2021
Vučić i Kurti u Briselu do kraja nedelje?
Glavni pregovarači Kosova i Srbije će se najverovatnije sastati u toku ove nedelje u Briselu, objavio je danas na redovnoj konferenciji za medije portparol Evropske unije Peter Stano, prenosi Slobodna Evropa.
  • 27.09.2021
Rad Opštine Severna Mitrovica obustavljen zbog kovid pozitivnih
Zbog četiri službenika, kojima je tokom vikenda potvrđen pozitivan test na koronavirus, Opština Severna Mitrovica obustavlja rad do daljeg. Ovo je za Kontakt Plus radio, potvrdila zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.
  • 27.09.2021
Vučić: Posvećeni očuvanju mira
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u razgovoru sa ambasadorima Kvinte da je Srbija posvećena očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali da nikako neće dozvoliti poniženje ni države, ni njenih građana, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 27.09.2021
Kriza na severu i predizborna kampanja

Epidemiološka situacija na Kosovu je izvesna prepreka da se predizborna kampanja odvija u redovnim uslovima, a RTV Kim je želela da sazna da li su uspostavljanje reciprociteta u vezi sa srpskim tablicama od 17. oktobra i događaji koji su potom usledili na Brnjaku i Jarinju takođe uticali na njen tok. Analitičari iz Beograda i Mitrovice imaju različita mišljenja.

  • 27.09.2021