Vesti
Politika

CIK: Danas određivanje redosleda stranaka na glasačkom listiću

Određivanje redosleda stranaka na glasačkom listiću i rangiranje političkih subjekata za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 14. februar, biće organizovan danas, najavio je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.
CIK: Danas određivanje redosleda stranaka na glasačkom listiću
Ilustracija (Foto Kim)

“Centralna izborna komisija organizuje danas u 10 sati žrebanje za rangiranje političkih subjekata u glasačkim kutijama na vanrednim izborima za Skupštinu Kosova“, rekao je Eljezi, piše Gazeta Ekspres.

Nakon žreba za rangiranje političkih partija, očekuje se da 2. februara zvanično započne i predizborna kampanja.

Prijavljeno je 28 političkih subjekata, sa preko 1.000 kandidata za 120 mesta u kosovskoj skupštini.

Najviše je albanskih, a Srbi su prijavili tri liste. Među njima su Srpska lista, javnosti malo poznata Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021