Vesti
Politika

CIK će sutra objaviti rezultate izbora

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da će konačni rezultati izbora na Kosovu biti objavljeni u četvrtak ukoliko ne bude tužbi stranaka, prenose prištinski mediji.
CIK će sutra objaviti rezultate izbora
Ilustracija (Foto npsm.rs)

Iz kosovske Centralne izborne komisije saopšteno je da će nakon prebrojavanja svih glasova, ukoliko ne bude tužbi stranaka, konačni rezultati izbora održanih 6. oktobra, biti objavljeni u četvrtak, prenose prištinski mediji.

"Zakon o opštim izborima omogućava mogućnost žalbe u roku od 24 sata u vezi sa prebrojavanjem u Centru za brojanje i rezultate. Znajući da je proces prebrojavanja glasačkih listića prema odluci Vrhovnog suda završen u utorak oko ponoći, CIK je dužan da poštuje ovaj zakonski rok", izjavio je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Na osnovu osnovu trenutnih kalkulacija, očekuje da će "Samoopredeljenje" da dobije ukupno 32 poslanička mesta u kosovskoj skupštini.

Demokratski savez bi imao 29 mesta, Demokratska partija 25, a koalicija ABK-SDP 14 mandata.

Srpska lista ima 10 mesta a ostalih deset osvojili su kandidati drugih manjinskih zajednica.

Međutim u koaliciji NISMA-ANK-SP tvrde da su prešli izborni prag od pet odsto, što bi im donelo osam poslaničkih mesta.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020