Vesti
Politika

CIK će preporučiti poslanike na mesta onih koji su napustili Skupštinu

Centralna izborna komisija prihvatila je zahtev predsednice Kosova Vjose Osmani da preporuči imena osoba koja će popuniti upražnjena poslanička mesta u Skupštini  Kosova, nakon što su poslanici Srpske liste vratili mandate. Ovu vest je za Radio Kosovo potvrdio portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi.
CIK će preporučiti poslanike na mesta onih koji su napustili Skupštinu
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

„Mogu da potvrdim da je Centralna izborna komisija prihvatila zahtev predsednice Republike Kosovo da preporuči imena narednih pravnih lica koja će popuniti upražnjena mesta u Skupštini Republike Kosovo. Oslanjajući se na zakon o opštim izborima, Centralna izborna komisija će preporuku pripremiti u zakonskom roku od 5 radnih dana od momenta prijema zahteva“, rekao je Eljezi.

Nakon što neko mesto u parlamentu ostane prazno, predsednik Skupštine upućuje pismeni zahtev predsedniku da popuni prazno mesto. Nakon prihvatanja zahteva, „predsednik mora da traži od CIK-a da preporuči ime osobe koja će popuniti upražnjeno mesto.

CIK mora, u roku od pet radnih dana od momenta prijema zahteva, ponuditi predsedniku naziv sledećeg pravnog lica”, navodi se u članu 112.4 Zakona o opštim izborima.Ostale vesti

Jovanović: Postaćemo evroatlantski rezervat ako prihvatimo evropski plan za KiM
Lider Nove Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas da će Srbija, ukoliko ne odbije francusko-nemački predlog za kosovsko pitanje, postati evroatlanska kolonija, odnosno rezervat.
  • 29.01.2023
Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023