Čije pozicije jačaju, a čije slabe nakon Haradinajeve ostavke?

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatra da će nakon Haradinajeve ostavke pozicija Kadrija Vesejija biti osnažena, a Hašima Tačija uzdrmana. Analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri kaže da „Vlada bez Haradinaja neće ukinuti takse“.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković u telefonskoj izjavi za RTV Kim kaže da ostavka Ramuša Haradinaja ima veze sa odlaskom predsednika skupštine Kosova Kadrija Veseljija u Vašington.

„Najverovatnije da je Veselji prihvatio da radi na nečemu što je promena politike kosovskih institucija pema carinksoj blokadi, a Ramuš Haradinaj normalno da ima pripremljene optužnice, kao i Tači, kao i Kadri Veselji, kao i ostali. Međutim, Međunarodna zajednica najverovatnije daje prioritete onima koji im više smetaju u realizaciji njihovih prijekta“, navela je Trajkovićeva.

Ona napominje da je Ramuš Haradnija morao da ode, a da će Kadri veselji sada nejverovatnije imati značajniju ulogu u smislu institucionalnog liderstva na Kosovu.

Najverovatnije je da će takse biti suspendovane, kaže Trajkovićeva.

„Pozicija Hašima Tačije je isto tako na jedan način uzdrmana u smislu da sledeći parlament treba da bira predsednika. Ja misim da je sada pozicija Kadrija Veseljija osnažena“, navela je Trajković.

Analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri kaže da Kosovo treba da se pripremi za vanredne izbore.

„Ustav Kosova nalaže da kada Vlada pada ili premijer daje ostavku zemlja ide na vanredne parlamentarne izbore, koji treba da se održe ne pre 30 dana, odnosno ne posle 45 dana“, kazao je Tahiri.

Tahiri kaže da je Haradinaj svoju funkciju „očeličio na taksama koje je uveo“ pa samim tim Vlada bez Haradinaj neće ukinuti takse.

„Mislim da Parlamnet pre raspuštanja neće doneti odluku o privremenom ukidanju takse. Taksa u atmosferi populizma kao da daje poleta određenim snagama koje tu taksu podržavaju“, zaključio je Tahiri.

Ramuš Haradinaj podneo je neopozivu ostavku na mesto predsednika Vlade Kosova, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane