Cifakis i Biber: Promena granica nije rešenje kosovskog problema

Profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponez i profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu ocenili su da promena granica i zamrznuti konflikt nisu rešenje kosovskog problema, kao i da je izlaz u jačanju evropske perspektive.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Rojters)

"Razmena teritorija nije rešenje, jer bi prouzrokovala probleme u zemljama Zapadnog Balkana", izjavio je Nikolaos Cifakis pred početak konferencije "Globalni akteri na Zapadnom Balkanu".

Dodao je da problem možda ne bi nastao u Severnoj Makedoniji, ali da to ne može da kaže za BiH.

Smatra da je rešenje kosovskog problema je u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prišitni evropsku perspektivu.

Prema njegovim rečima, najlošije bi bilo da Kosovo ostane "siva zona".

Profesor Florijan Biber ističe da se u rešavanje problema, pored EU, moraju uključiti velike sile.

"Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije", izjavio je Biber.

Izrazio je i sumnju da EU može da vrati proces na svoj put.

"EU je izgubila kontrolu nad procesom. Potreban je novi pristup i nova ideja kako voditi dijalog do kraja, jer sadašnji pristup nije uspeo", rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, sastanci u Briselu svakih par meseci ne vode rezultatu i da je potrebna ozbiljna konferencija i jasna evropska perspektiva.

"Promena granica nije realno, ni poželjno, ne samo za Kosovo, ali ni zamrznuti konflikt, jer će podići tenzije, a svakodnevno čitamo o mogućem ratu, što je jako nezdravo za društvo", zaključio je Biber.

Ostale vesti

 • Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatračka misija Evropske Unije predstavila je danas svoj tim koji će nadgledati novi izborni proces na Kosovu. Preporuke se ne razliku previše od onih koje je misija iznela pre dve godine, pred lokalne izbore. Zahteva se transparentan, demokratski proces u kojem će građani izraziti slobodnu volju. Od političara se traži da ne vrše pritisak na birače, niti da koriste zapaljiv govor tokom kampanje.

 • Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Najznačajnija tema bilateralnog susreta, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tražila nemačka kancelarka Angela Merkel, biće dijalog Beograda i Prištine nakon vakuuma nastalog pošto je raspuštena kosovska vlada, piše današnji “Blic”.

 • Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane