Vesti
Politika

Cifakis i Biber: Promena granica nije rešenje kosovskog problema

Profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponez i profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu ocenili su da promena granica i zamrznuti konflikt nisu rešenje kosovskog problema, kao i da je izlaz u jačanju evropske perspektive.
Cifakis i Biber: Promena granica nije rešenje kosovskog problema
Ilustracija (Foto Rojters)

"Razmena teritorija nije rešenje, jer bi prouzrokovala probleme u zemljama Zapadnog Balkana", izjavio je Nikolaos Cifakis pred početak konferencije "Globalni akteri na Zapadnom Balkanu".

Dodao je da problem možda ne bi nastao u Severnoj Makedoniji, ali da to ne može da kaže za BiH.

Smatra da je rešenje kosovskog problema je u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prišitni evropsku perspektivu.

Prema njegovim rečima, najlošije bi bilo da Kosovo ostane "siva zona".

Profesor Florijan Biber ističe da se u rešavanje problema, pored EU, moraju uključiti velike sile.

"Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije", izjavio je Biber.

Izrazio je i sumnju da EU može da vrati proces na svoj put.

"EU je izgubila kontrolu nad procesom. Potreban je novi pristup i nova ideja kako voditi dijalog do kraja, jer sadašnji pristup nije uspeo", rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, sastanci u Briselu svakih par meseci ne vode rezultatu i da je potrebna ozbiljna konferencija i jasna evropska perspektiva.

"Promena granica nije realno, ni poželjno, ne samo za Kosovo, ali ni zamrznuti konflikt, jer će podići tenzije, a svakodnevno čitamo o mogućem ratu, što je jako nezdravo za društvo", zaključio je Biber.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020