Vesti
Politika

Četvrti put na birališta

Građane Severne Mitrovice 23. februara očekuje četvrti izlazak na birališta za samo tri meseca. Predviđa se da će izlaznost biti manja nego u decembru.
Četvrti put na birališta
Kosovska Mitrovica (Foto KIM)

Od kandidata koji su učestvovali u prošlom izbornom ciklusu, kandidaturu je predao samo Oliver Ivanović koji se od prošle nedelje nalazi u pritvoru. Uprkos tome, G.I SDP će voditi kampanju, kaže za KIM radio Ksenija Božović.

“Ipak se nadamo da će naš lider Oliver Ivanović biti pušten iz pritvora i da će sam voditi kampanju. Nadamo da ćemo dobiti pozitivan odgovor na žalbu koju smo uložili i da će Oliver Ivanović biti na slobodi.“

Božovićeva kaže da je građanima Kosovske Mitrovice sada najpotrebnije jedinstvo, bez obzira kojoj političkoj partiji ko pripada.

„Samo jedinstveni možemo rešavati ove probleme ovde, a problemi su mnogobrojni.“ Ona je uverena da upravo te probleme može rešiti Oliver Ivanović.  Bez obzira na važnost ovog procesa, smatra da će izlaznost birača biti manja.

Adrijana Hodžić, koja je kao kandidatkinja za gradonačelnicu učestvovala u prošlom izbornom ciklusu, sada se nije prijavila. Na njenu odluku je, kako tvrdi, uticao loš rezultat iz decembra, a ne pogoršana bezbednosna situacija.

 “Ovo društvo nije dostiglo taj nivo demokratije u kojem bi se moglo očekivati da gradonačelnik bude neko ko nije iz srpske ili albanske sredine. Ja nisam neko ko učestvuje samo da bi učestvovala, ja učestvujem zato što znam da mogu da budem na visini zadatka i zato što treba da pobedim. Obzirom da situacija nije takva na terenu, rešila sam zajedno sa svojom ekipom, da  ne budem deo cele ove priče“.

Hodžićeva kaže da će, bez obzira na situaciju u Mitrovici nakon ubistva opštinskog odbornika, ovaj izborni proces uspeti. “Što se tiče ubistva Dimitrija Janićijevića, koji god da je motiv on ima politički uticaj na same građane.

Ipak, ja verujem da će se u toku kampanje nešto promeniti i verovatno će izlaznost biti “dovoljna”, jer ovo je jedan evropski proces koji ne sme da propadne i tu se građani ne pitaju mnogo, tu su neke nametnute stvari i taj proces mora biti uspešan”, tvrdi Hodžićeva.

Razni vidovi pritisaka na birače da izađu na glasanje obeležili su, početkom zime, izbore u gradu na Ibru. Iako se oni ponovo očekuju, poznavaoci prilika smatraju da će na izlaznost uticati neki drugi, mnogo bitniji faktori.

„Izlaznost građana će dosta zavisiti i od izborne kampanje i kakva će biti bezbednosna situacija do tada. Ukoliko se nastavi trend koji imamo, a to su incidenti i neke iznenadne situacije u gradu, onda će ta izlaznost biti znatno manja nego prošlog puta“, kaže novinar Tanjuga Željko Tvrdišić.

Tvrdišić očekuje da će i ovoga puta biti pritisaka na birače da izađu na glasanje i podrže opciju koju forsira Beograd. Što se „bojkotaša“ tiče, on smatra da neće ometati izborni proces i da će ostati po strani.

Građani Severne Kosovske Mitrovice još uvek razmišljaju da li da izađu na glasanje 23. februara. Mnogima su izbori dosadili, a ima i onih koji smatraju da je važno izabrati pravog čoveka koji će voditi grad.

Stanovnici severa Kosova će, osim na ponovljenim lokalnim, moći da učestvuju tokom ove godine i na parlamentarnim izborima koje je raspisao Beograd, odnosno, tek treba da raspiše Priština.Ostale vesti

Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022
„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“
Rat izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika ne prestaje danima. Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje „da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce“ naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u Vladi Kosova. Mnogobrojna saopštenja koja su tokom jučerašnjeg dana stizala na adrese medija od gradonačelnika opština sa srpskom većinom, ali i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, još jednom potvrđuju da ne postoji direktna komunikacija između Srba i Albanaca, čak ni u institucijama.
  • 12.08.2022