Vesti
Politika

Češki ministar Jan Lipavski danas u Prištini

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski boraviće danas na Kosovu.
Češki ministar Jan Lipavski danas u Prištini
Jan Lipavski (Foto Remixnews)

Kako je najavljeno iz Vlade Kosova, češkog ministra će primiti zemenik premijera Kosova Besnik Bisljimi. Predviđeno je da se nakon sastanka obrate i medijima na konferenciji za štampu.

Sa Janom Lipavskim će razgovarati i premijer Kosova Aljbin Kurti koji će se nakon sastanka takođe obratiti medijima, a predviđen je i susret sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Iako nisu najavljene teme razgovora očekuje se da vizna liberalizacija za Kosovo bude glavna tema o kojoj će razgovarati češki ministar sa predstavnicima kosovskih institucija.

Mediji su prethodnih dana izveštavali da će vizna liberalizacija za Kosovo biti tema naredne sednice Saveta Evrope. Češka kao predsedavajuća EU nastoji da sve zemlje članice EU postignu interni konsenzus za podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo, pisala je Radio Slobodna Evropa.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023