Vesti
Politika

Češki ministar Jan Lipavski danas u Prištini

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski boraviće danas na Kosovu.
Češki ministar Jan Lipavski danas u Prištini
Jan Lipavski (Foto Remixnews)

Kako je najavljeno iz Vlade Kosova, češkog ministra će primiti zemenik premijera Kosova Besnik Bisljimi. Predviđeno je da se nakon sastanka obrate i medijima na konferenciji za štampu.

Sa Janom Lipavskim će razgovarati i premijer Kosova Aljbin Kurti koji će se nakon sastanka takođe obratiti medijima, a predviđen je i susret sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Iako nisu najavljene teme razgovora očekuje se da vizna liberalizacija za Kosovo bude glavna tema o kojoj će razgovarati češki ministar sa predstavnicima kosovskih institucija.

Mediji su prethodnih dana izveštavali da će vizna liberalizacija za Kosovo biti tema naredne sednice Saveta Evrope. Češka kao predsedavajuća EU nastoji da sve zemlje članice EU postignu interni konsenzus za podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo, pisala je Radio Slobodna Evropa.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022