Vesti
Politika

Ceremonija i preuzimanje predsedničke dužnosti, bez inauguracije

Na svečanoj ceremoniji ispred zgrade Skupštine Kosova, Vjosa Osmani će danas zvanično preuzeti dužnost predsednice. Zbog trenutne situacije sa pandemijom kovid-19 neće biti organizovana inauguracija.
Ceremonija i preuzimanje predsedničke dužnosti, bez inauguracije
Vjosa Osmani (Foto EPA/Valjdin Džemalj)

Povodom zvaničnog preuzimanja dužnosti organizovano je niz aktivnosti novoizabrane predsednice Kosova Vjose Osmani.

Preko puta Skupštine Kosova dočekaće je trupa svečanog voda Bezbednosnih snaga Kosova, da bi potom Vjosa Osmani u svom predsedničkom kabinetu primila džudiste Kosova koji su na nedavnim takmičenjima osvojili nagrade.

Predviđeno je da oko podneva Osmanijeva u pratnji ministra zdravlja Arbena Vitije poseti Centar za vakcinaciju u Prištini koji se nalazi u sali „1. oktobar“ u Prištini.

Prvog dana stupanja na dužnost, predsednica Kosova će posetiti grob Ibrahima Rugove, osnivača Demokrtskog saveza Kosova čiji je član donedavno bila i sama Vjosa Osmani.

Bukete cveća položiće i na memorijalu u čast nestalih lica i kod spmenika „Heroine“, kao i u memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“ u Prekazu.

Na kraju prvog radnog dana, predsednica Kosova Vjosa Osmani primiće komandanta Bezbednosnih snaga Kosova Rahmana Ramu i generale BSK.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021