Vesti
Politika

Ceremonija i preuzimanje predsedničke dužnosti, bez inauguracije

Na svečanoj ceremoniji ispred zgrade Skupštine Kosova, Vjosa Osmani će danas zvanično preuzeti dužnost predsednice. Zbog trenutne situacije sa pandemijom kovid-19 neće biti organizovana inauguracija.
Ceremonija i preuzimanje predsedničke dužnosti, bez inauguracije
Vjosa Osmani (Foto EPA/Valjdin Džemalj)

Povodom zvaničnog preuzimanja dužnosti organizovano je niz aktivnosti novoizabrane predsednice Kosova Vjose Osmani.

Preko puta Skupštine Kosova dočekaće je trupa svečanog voda Bezbednosnih snaga Kosova, da bi potom Vjosa Osmani u svom predsedničkom kabinetu primila džudiste Kosova koji su na nedavnim takmičenjima osvojili nagrade.

Predviđeno je da oko podneva Osmanijeva u pratnji ministra zdravlja Arbena Vitije poseti Centar za vakcinaciju u Prištini koji se nalazi u sali „1. oktobar“ u Prištini.

Prvog dana stupanja na dužnost, predsednica Kosova će posetiti grob Ibrahima Rugove, osnivača Demokrtskog saveza Kosova čiji je član donedavno bila i sama Vjosa Osmani.

Bukete cveća položiće i na memorijalu u čast nestalih lica i kod spmenika „Heroine“, kao i u memorijalnom kompleksu „Adem Jašari“ u Prekazu.

Na kraju prvog radnog dana, predsednica Kosova Vjosa Osmani primiće komandanta Bezbednosnih snaga Kosova Rahmana Ramu i generale BSK.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021