Cerar: Opravdano priznanje Kosova

Šef slovenačke doplomatije Miro Cerar izjavio je da Slovenija ne odustaje od priznanja nezavisnosti Kosova, ali da s tim u vezi ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Podeli ovaj članak sa:
 • Miro Cerar (Foto RTV Slovenija)

Na pitanje da li slovenačka vlada namerava da odstupi od priznanja Kosova, koje mu je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku postavio lider Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič, Miro Cerar je odgovorio da takve namere ne postoje, prenosi STA.

"Mislim da smo Kosovo opravdano priznali kao državu", kazao je Cerar, ali dodao da je Slovenija svesna da ipak postoji "nekoliko otvorenih pitanja".

Kao i većina ostalih članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova, Slovenija je to učinila u prvoj polovini 2008. godine, za vreme svojeg šestomesečnog predsedavanja EU.

Slovenački poslanik i potpredsednik Slovenačke nacionalne stranke Jani Ivanuša izjavio je nedavno da je povlačenje prizanja kosovske nezavisnosti realan proces u okvirima Evropske unije i dodao da će novo rukovodstvo Unije, nakon izbora u maju, ponovo preispitati pravce njenog kretanja.

Jani Ivanuša je na međunarodnoj konferenciji "Kosovo i Metohija u novoj Evropi", pre dva dana u Beogradu, u organizaciji Srpskog sabora Zavetnici, istakao da je kosovsko pitanje važno jer je došlo do novih kretanja u evropskoj politici.

Cerar je izrazio zabrinutost zbog situacije povodom protesta protiv vlasti u Srbiji, ali i nadu da će taj spor biti rešen na demokratski način.

"Slovenija želi da se prilike što pre stabilizuju kako bi Srbija mogla da se posveti drugim zadacima", kazao je Cerar.

Ostale vesti

 • Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kritikovao je odluku Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuje ranije doneta odluka Centralne izborne komisije da je glasanje na predstojećim izborima moguće samo sa kosovskim ličnim dokumentima.

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane