Vesti
Politika

Čeku: KBS ne ugrožava, to je opcija i za Srbe

„KBS nije usmeren protiv nijedne zajednice na Kosovu, a za Srbe predstavljaju opciju da joj se priključe“, kazao je za RTV Kim, zamenik ministra KBS Agim Čeku.
Čeku: KBS ne ugrožava, to je opcija i za Srbe
Agim Čeku (Foto Kim)

Bivši komandant OVK a sada zamenik ministra u Kosovskim bezbednosnim snagama očekuje da će sutra Skupština usvojiti tri zakona kojima se dopunjuje dosadašnja uloga KBS.

„Mislim da će sutra svi poslanici glasati, nažalost osim poslanika Srpske liste koji su već javno rekli svoj stav da neće podržati takve zakone“, kaže Čeku, dodajući da su u pitanju tri važna aspekta novih zakona.

Čeku poručuje da KBS nije i niti će biti usmeren protiv bilo koje zajednice na Kosovu već, naprotiv, u službi svih građana.

„KBS nikada neće bit institucija koja će stvarati probleme i proizvoditi tenzije, nego će biti institucija koja će rešiti probleme i koja će biti primer svima, prema tome nema bojazni. Srpski političari to znaju, oni se suprotstavljaju ovakvoj ulozi KBS-a samo zato što je to državni identitet, samo zato što vodi kansolidaciji države Kosova i to je ono što njima predstavlja problem. Oni bi želeli da Kosovo bude nekakva propala država, da gubi atribute državnosti, a ne da jača atribute državnosti“.

Za Srbe KBS predstavlja još jednu opciju, kaže Čeku.

„A to je da se priključe i budu deo toga i ja ih pozivam. Srbija već godinama pokušava, na sve moguće načine, prvo je zabranila poslanicima SL da glasaju, onda je ucenjivala pripadnike srpskih zajednica koji su unutar KBS da napuste KBS. Ostavili su 71 mladog čoveka bez posla, ali srećom nisu svi popustili tim pritiscima. Mi danas imamo dosta Srba koji su ostali, i imamo na stotine onih koji su se prijavili da se učlane u KBS“.

Čeku za RTV Kim kaže da razume poziciju NATO-a odakle su prethodnih dana stizale poruke da nije pravo vreme za transformaciju, budući da, kako kaže nisu sve članica NATO-a podržale nezavisnost Kosova i da sve članice ne podržavaju ovakav razvoj događaja.

Ipak, smatra da većina članica podržava osnivanje „vojske Kosova“.

„NATO nije doneo odluku da ne dopušta Kosovu da formira svoju vojsku, već je samo savetovao da je možda prerano i da se sačeka. Takvu poruku mi dobijamo već godinama, ovo je već zakasneli proces, odugovlačeni proces, i očekivani proces. Sve ovo čekanje je bilo ne bi li se i Srpska lista složila da glasa i da bude deo ovog pozicionog razvoja“.

Zamenik ministra ne očekujemo da će NATO promeiti svoj odnos prema Kosovu zbog transformacije KBS i da će nastaviti saradnju sa ovom vojnom formacijom koja će, kako kaže, imati novu ulogu.Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022