Vesti
Politika

"Čekamo ukidanje taksi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je tokom posete Vašingtonu imao veliki broj sastanaka u samo 48 sati i da se delegacija Srbije videla sa svima koji o nama odlučuju. Kaže da čeka ukadanje prištinske takse kako bi se razgovaralo o suštinskim stvarima.
Aleksandar Vučić u Vašingtonu (Foto FoNet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući sa Hašimom Tačijem, uz učešće američkih zvaničnika Ričarda Grenela i Roberta O’ Brajena.

U izjavi za RTS, Vučić je rekao da je to bio uobičajen razgovor i da čeka ukidanje taksi kako bi se razgovaralo o suštinskim stvarima.

On je ponovio da će u narednim danima, koliko sutra ili prekosutra, biti novih povlačenja priznanja Kosova.

"Ja sam od Albanaca tražio samo jednu stvar, a to je da se ne kandiduju za različite organizacije i institucije. Nemojte da nas terate da angažujemo sve svoje kapacitete, dajte da dok razgovaramo vi ne idete na dodatna priznanja i pre svega na dodatna kandidovanja u Interpolu, Unesko i sve druge međunarodne organizacije. Ali oni to nikada nisu hteli da prihvate jer ’ko smo mi da ih sprečavamo’ jer je smisao njihovog postojanja da ulaze u međunarodne organizacije i institucije", naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da je imao veliki broj sastanaka u samo 48 sati i da se delegacija Srbije videla sa svima koji o nama odlučuju.

"Mislim da ti ljudi ne žele da od male Srbije prave neprijatelja, već žele da sa Srbijom sarađuju. I naše je da to koristimo. Posebno sam zadovoljan što sam video njihov veći interes da investiraju i u našu zemlju i u region. Po tom pitanju sam pun optimizma, daljeg širenja naše ekonomske saradnje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da to neće biti lako pre svega zbog odnosa sa Prištinom ali veruje da Srbiju danas gledaju drugačije nego pre samo par godina i decenija.

"Mi moramo da razumemo koje je naše mesto u svetu, da znamo koliki smo, kolika nam je snaga ekonomije i da dobro postavimo naše ciljeve. Da se ne zalećemo kao što smo se ranije zaletali, da ne pravimo greške, da čuvamo svoju decu i svoju zemlju, svoju otadžbinu. A bez prijateljskog odnosa Amerike prema Srbiji, da imamo Ameriku na strani budućnosti Srbije plašim se da to nije moguće", zaključio je predsednik Srbije.

Predsednik je danas u Vašingtonu rekao da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu o pitanju statusa Kosova i što žele da čuju Srbiju i njene probleme.

Na Pentagonu su se zavijorile zastave Amerike i Srbije, a predsednik Vučić u Beloj kući razgovarao je sa Robertom O’ Brajenom, savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Pre toga sastao se sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020