Vesti
Politika

"Čekamo ukidanje taksi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je tokom posete Vašingtonu imao veliki broj sastanaka u samo 48 sati i da se delegacija Srbije videla sa svima koji o nama odlučuju. Kaže da čeka ukadanje prištinske takse kako bi se razgovaralo o suštinskim stvarima.
Aleksandar Vučić u Vašingtonu (Foto FoNet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući sa Hašimom Tačijem, uz učešće američkih zvaničnika Ričarda Grenela i Roberta O’ Brajena.

U izjavi za RTS, Vučić je rekao da je to bio uobičajen razgovor i da čeka ukidanje taksi kako bi se razgovaralo o suštinskim stvarima.

On je ponovio da će u narednim danima, koliko sutra ili prekosutra, biti novih povlačenja priznanja Kosova.

"Ja sam od Albanaca tražio samo jednu stvar, a to je da se ne kandiduju za različite organizacije i institucije. Nemojte da nas terate da angažujemo sve svoje kapacitete, dajte da dok razgovaramo vi ne idete na dodatna priznanja i pre svega na dodatna kandidovanja u Interpolu, Unesko i sve druge međunarodne organizacije. Ali oni to nikada nisu hteli da prihvate jer ’ko smo mi da ih sprečavamo’ jer je smisao njihovog postojanja da ulaze u međunarodne organizacije i institucije", naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da je imao veliki broj sastanaka u samo 48 sati i da se delegacija Srbije videla sa svima koji o nama odlučuju.

"Mislim da ti ljudi ne žele da od male Srbije prave neprijatelja, već žele da sa Srbijom sarađuju. I naše je da to koristimo. Posebno sam zadovoljan što sam video njihov veći interes da investiraju i u našu zemlju i u region. Po tom pitanju sam pun optimizma, daljeg širenja naše ekonomske saradnje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da to neće biti lako pre svega zbog odnosa sa Prištinom ali veruje da Srbiju danas gledaju drugačije nego pre samo par godina i decenija.

"Mi moramo da razumemo koje je naše mesto u svetu, da znamo koliki smo, kolika nam je snaga ekonomije i da dobro postavimo naše ciljeve. Da se ne zalećemo kao što smo se ranije zaletali, da ne pravimo greške, da čuvamo svoju decu i svoju zemlju, svoju otadžbinu. A bez prijateljskog odnosa Amerike prema Srbiji, da imamo Ameriku na strani budućnosti Srbije plašim se da to nije moguće", zaključio je predsednik Srbije.

Predsednik je danas u Vašingtonu rekao da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu o pitanju statusa Kosova i što žele da čuju Srbiju i njene probleme.

Na Pentagonu su se zavijorile zastave Amerike i Srbije, a predsednik Vučić u Beloj kući razgovarao je sa Robertom O’ Brajenom, savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Pre toga sastao se sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023