Vesti
Politika

"Čekamo ukidanje taksi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je tokom posete Vašingtonu imao veliki broj sastanaka u samo 48 sati i da se delegacija Srbije videla sa svima koji o nama odlučuju. Kaže da čeka ukadanje prištinske takse kako bi se razgovaralo o suštinskim stvarima.
Aleksandar Vučić u Vašingtonu (Foto FoNet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući sa Hašimom Tačijem, uz učešće američkih zvaničnika Ričarda Grenela i Roberta O’ Brajena.

U izjavi za RTS, Vučić je rekao da je to bio uobičajen razgovor i da čeka ukidanje taksi kako bi se razgovaralo o suštinskim stvarima.

On je ponovio da će u narednim danima, koliko sutra ili prekosutra, biti novih povlačenja priznanja Kosova.

"Ja sam od Albanaca tražio samo jednu stvar, a to je da se ne kandiduju za različite organizacije i institucije. Nemojte da nas terate da angažujemo sve svoje kapacitete, dajte da dok razgovaramo vi ne idete na dodatna priznanja i pre svega na dodatna kandidovanja u Interpolu, Unesko i sve druge međunarodne organizacije. Ali oni to nikada nisu hteli da prihvate jer ’ko smo mi da ih sprečavamo’ jer je smisao njihovog postojanja da ulaze u međunarodne organizacije i institucije", naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da je imao veliki broj sastanaka u samo 48 sati i da se delegacija Srbije videla sa svima koji o nama odlučuju.

"Mislim da ti ljudi ne žele da od male Srbije prave neprijatelja, već žele da sa Srbijom sarađuju. I naše je da to koristimo. Posebno sam zadovoljan što sam video njihov veći interes da investiraju i u našu zemlju i u region. Po tom pitanju sam pun optimizma, daljeg širenja naše ekonomske saradnje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da to neće biti lako pre svega zbog odnosa sa Prištinom ali veruje da Srbiju danas gledaju drugačije nego pre samo par godina i decenija.

"Mi moramo da razumemo koje je naše mesto u svetu, da znamo koliki smo, kolika nam je snaga ekonomije i da dobro postavimo naše ciljeve. Da se ne zalećemo kao što smo se ranije zaletali, da ne pravimo greške, da čuvamo svoju decu i svoju zemlju, svoju otadžbinu. A bez prijateljskog odnosa Amerike prema Srbiji, da imamo Ameriku na strani budućnosti Srbije plašim se da to nije moguće", zaključio je predsednik Srbije.

Predsednik je danas u Vašingtonu rekao da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu o pitanju statusa Kosova i što žele da čuju Srbiju i njene probleme.

Na Pentagonu su se zavijorile zastave Amerike i Srbije, a predsednik Vučić u Beloj kući razgovarao je sa Robertom O’ Brajenom, savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Pre toga sastao se sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020