Vesti
Politika

Čavušoglu: Podržavamo dijalog Kosova i Srbije

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da Turska podržava dijalog Kosova i Srbije i da dogovor treba postići diplomatskim kanalima.

 • 19.06.2022
 • 12:58 h
 • Politika
 • izvor: Gazeta Ekspress, Telegrafi, Kosovo Online
 • komentara:
 • pregleda: 181
Čavušoglu: Podržavamo dijalog Kosova i Srbije
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu (Foto Gazeta Ekspress)

"Dijalog je neophodan za postizanje stabilnosti u regionu", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom i dodao da Turska podržava i evropski put Kosova.

On je kazao da je sa Gervalom razgovarao o produbljivanju odnosa Turske i Kosova.

"Razgovarali smo i o regionalnom razvoju. Želim da ponovim naš stav o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova i njegovoj integraciji u međunarodne institucije i evroatlantske organizacije", rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da najveću pretnju odnosima Kosova i Turske predstavlja postojanje Feto organizacije na Kosovu i ocenio da ta organizacija "truje odnose".

"Pokušavaju da truju mlade ljude i ulažu u medije, a sa druge strane pokušavaju da se infiltriraju u institucije. Za nas je uznemirujuće da vidimo to, a znamo da su opasni za budućnost", rekao je Čavušoglu.

Turski šef diplomatije rekao je i da će ohrabriti turske biznismene da investiraju na Kosovu i najavio ulaganja iz oblasti energetike.

On je pojasnio da tu misli na struju jer će Turska u bliskoj budućnosti moći da izvozi struju.

"U oblasti energetike, naše kompanije su spremne da investiraju i ne žele garancije za kupovinu. Finansiranje ćemo sami obaviti i uradićemo za godinu dana. Verujem da su jake kompanije zainteresovane za takve investicije kap što je proizvodnja struje", rekao je on.

Čavušoglu je najavio osnivanje zajedničke ekonomske komisije.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
 • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
 • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
 • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

 • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
 • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
 • 25.06.2022