Vesti
Politika

Čanak na sastanku sa Kurtijem pitao za sudbinu nestalih na Kosovu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje, saopštio je LSV.
Čanak na sastanku sa Kurtijem pitao za sudbinu nestalih na Kosovu
Čanak i Kurti (Foto LSV)

Kako se navodi, Čanak je pitao za sudbinu nestalih na Kosovu i saznao da se u evidencijama kosovskih vlasti nalaze 1.632 osobe.

Kurti je istakao da će se njegova vlada maksimalno angažovati za sve nestale bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

U razgovoru sa kosovskim premijerom, Čanak je dobio i snažna uveravanja da vlada ima nameru da brine o svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

Sastanku Čanka sa premijerom Kurtijem prisustvovao je i poslanik u Skupštini Kosova Hidajet Hiseni.

Predsednik LSV je zatim otišao na Gazimestan, gde je povodom Vidovdana položio venac na kojem je ispisana poruka „Večna slava srpskim junacima“.

Čanak je u nedelju boravio u Prizrenu, a zatim obišao i Pećku patrijaršiju.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021