Vesti
Politika

Čanak na sastanku sa Kurtijem pitao za sudbinu nestalih na Kosovu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje, saopštio je LSV.
Čanak na sastanku sa Kurtijem pitao za sudbinu nestalih na Kosovu
Čanak i Kurti (Foto LSV)

Kako se navodi, Čanak je pitao za sudbinu nestalih na Kosovu i saznao da se u evidencijama kosovskih vlasti nalaze 1.632 osobe.

Kurti je istakao da će se njegova vlada maksimalno angažovati za sve nestale bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

U razgovoru sa kosovskim premijerom, Čanak je dobio i snažna uveravanja da vlada ima nameru da brine o svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

Sastanku Čanka sa premijerom Kurtijem prisustvovao je i poslanik u Skupštini Kosova Hidajet Hiseni.

Predsednik LSV je zatim otišao na Gazimestan, gde je povodom Vidovdana položio venac na kojem je ispisana poruka „Večna slava srpskim junacima“.

Čanak je u nedelju boravio u Prizrenu, a zatim obišao i Pećku patrijaršiju.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023