Vesti
Politika

Čadež: Čolaku predložio vladi da ukine takse

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozdravio je izjavu savetnika kosovskog predsednika Bekima Čolakua da bi trebalo razmotriti privremeno ukidanje taksi na srpsku robu i ocenio da je Čolaku na neki način predložio kosovskoj vladi da ukine takse od 100 odsto.
Čadež: Čolaku predložio vladi da ukine takse
Marko Čadež(FotoN1)

Direktan gubitak srpske privede od uvođenja taksi Prištine je oko 500 miliona evra godišnje, od čega je oko 200 miliona gubitak firmi koje prizvode u Srbiji sa evropskim kapitalom, rekao je Marko Čadež i napomenuo da takse šteti dijalogu i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ali da nanose štetu i kosovskoj privredi i tamošnim privrednicima.

Na pitanje Tanjuga upućeno predsedniku Privredne komore Kosova Beratu Rukićiju da li imaju procenu koliko su takse nanele štete privrednicima sa Kosova kratko odgovorio da još nemaju nikakave procene o tome.

Čadež ističe da je skoro dve trećine našeg plasmana na KiM činila roba koja je sirovina ili poluproizvod za dodatnu preradu.

"Sada moraju te sirovine da nabavljaju negde drugde, što je mnogo skuplje zbog transportnih troškova. Njihove kompanije to nisu kupovale iz nekog apstraktnog razloga već zato što su imale kvalitetnu robu po dobroj ceni", naveo je Čadež.

Predsednik PKS-a navodi da je uvodenje taksi politička odluka koja nema ekonomsku logiku i da zato predsednici privrednih komora treba da lobiraju kod zvaničnika i u međunarodnoj zajednici da se što pre ukinu takse.

"Mi apelujemo i nadamo se da ćemo se što pre, već od Nove godine, vratiti na normalno funkionisanje i da će donosioci odluka u Prištini shvatiti koliko je to štetno za političkci proces, ali i za celu ekonomiju ovog regiona", poručio je on.

Bekim Čolaku, savetnik kosovskog predsednika, Hašima Tačija, izjavio je da bi Priština trebalo da razmotri privremeno ukidanje mere o 100 odsto uvećanim taksama na robu iz Srbije.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022