Vesti
Politika

Bujupi: Spremna za bacanje suzavca u skupštini

Šefica poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi izjavila je da je spremna da ponovo učestvuje u akcijama opozicije poput bacanja suzavca u skupštini.
Bujupi: Spremna za bacanje suzavca u skupštini
Donika Kadaj Bujupi (Foto kosovalive360.com)

Donika Kadaj Bujupi je to izjavila sinoć nakon odluke Vrhovnog suda da joj kaznu pritvora zameni kućnim, prenose kosovski mediji.

Poslanica AZBK osumnjičena je za izazivanje opšte opasnosti i aktiviranje suzavca, koji se u kosovskom krivičnom zakonu tretira kao oružje.

Predstavnici opozicije su upotrebom suzavca onemogućili održavanje nekoliko sednica Skupštine Kosova. Na taj način protestvovali su zbog sporazuma o Zajednici srpskih opština i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sud je osim Donike Kdaj Bajupi odredio privor i poslanicima Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju i Aljbuljeni Hadžiju, dok je mera kućnog pritvora izrečena poslanicima Fisniku Ismailjiju i Ismalju Kurtešiju, kao i poslaniku Incijative za Kosovo Hadži Šalji.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021