Vesti
Politika

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano

Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Saranda Bugujevci (Foto Slobodno Srpski)

“Ovo pitanje se nadovezuje sa pitanjem suočavanja sa prošlošću i teško je da se ide napred, ako se ne suočimo sa prošlošću koju smo imali. Dijalog je počeo na način na koji je počeo, nakon toga je prenet kao politički dijalog i tek sada se stvorila mogućnost da pitanje nestalih lica uđe kao deo dijaloga. Pitanje nestalih lica je ljudsko pitanje, ali u isto vreme ne možemo da negiramo činjenicu da su ova lica nestala zbog političke situacije, dakle, to je čini i političkim pitanjem u tom elementu, ali tretiranje pitanja nestalih lica treba naravno da bude humano”.

Saranda Bogujevci, koja je bila u grupi ljudi na koju su 1999. godine u Podujevu pucali pripadnici rezervnog sastava policije „Škorpioni“, veruje u pomirenje i normalizaciju odnosa između Srba i Albanaca, ali ističe da je to proces koji će dugo da traje.

“To je pitanje koje iziskuje vreme i bez suočavanja sa prošlošću teško da možemo da idemo napred, tako da je važno da radimo na tome. Veoma je važno šta ostavljamo za budućnost i za mlade i veoma je važno da oni prođu ove procese, da stvorimo mogućnosti da ispune potrebe i zahtevi koje imaju članovi porodica nestalih. Time ćemo stvoriti jedno olakšanje i za njih, a posebno mislim da imamo obavezu prema našoj omladini, dakle da stvorimo jednu bolju budućnost za njih”.

Govoreći o Srpskoj listi i njenom učešću u kosovskom parlamentu, Bogujevci smatra da njeni predstavnici nisu u prethodnim mandatima u dovoljnoj meri zastupali interese građana.


“Na osnovu mog iskustva, sada je ovo moj treći mandat i iskreno mi je žao što smo imali razna angažovanja bilo preko komisija ili drugih formi u Skupštini, gde smo imali i deo za srpsku zajednicu na Kosovu, a nismo imali Srpsku listu angažovanu tu”.

Potpredsednica Skupštine Kosova očekuje da Srpska lista promeni pristup i bude aktivnija u predstavljanju i rešavanju problema svih građana Kosova, a posebno Srba na Kosovu.

“Verujem da zato što se i poziva na predstavljanje srpske zajednice, da će ona u stvari biti aktivnija na tretiranju problema građana Kosova. Do sada nisam videla taj deo i nadam se da će biti manje fokusa na interese Beograda, a više na interese zajednice unutar Kosova, što mislim da je veoma važno. Iskreno, mislim da je značajno da postoji fokus na srpsku zajednicu, ali i na ostale zajednice u zemlji i tretiranje interesa i potreba koje imaju”, rekla je u emisiji Slobodno srpski potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci.

 

 Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021