Budžet Kosova od potpisivanja SSP-a povećan za 65%

Na konferenciji pod nazivom „Korisiti od SSP-a“ bilo je reči o prednostima koje je ovaj sporazum doneo Kosovu. Ministarka za evropske integracije Kosova Durata Hodža istakla je da se budžet Kosova od potpisivanja SSP-a povećao za 65 odsto.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa konferencije(Foto Kim)

Glavni ciljevi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju su demokratija, vladavina prava, socio-ekonomska stabilnost, poboljšanje odnosa sa Evropskom Unijom, stvaranje prostora za slobodan protok robe i usluga između Kosova i zemalja EU kazala je ministarka za evropske integracije Kosova Durata Hodža.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je uticao na povećanje ekonomskog razvoja Kosova, povećanje izvoza, kao i povećanje stranih investicija, istakla je ministarka za evropske integracije Kosova. Ona kaže da se budžet Kosova od potpisivanja SSP-a povećao za 65%.

„Samo potpisivanje SSP-a dalo je pozitivne signale i omogućilo učlanjenje Kosova u drugim međunarodnim organizacijama, a koje su doprinele na poboljšanju susedskih odnosa, u tom pogledu smo potpisali preko 113 sporazuma koji donose različite izazove“, istakla je Hodža.

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova iskotristila je priliku da tri godine nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pokrene kampanju za promociju četiri sektora.

„Sigurnost na poslu, bezbedna hrana, potrošačka prava i poljoprivreda su četiri sektora na kojima ćemo raditi u narednom periodu. Ove promocije će biti izvrešene u narednom periodu u različitim opštinama na Kosovu i trajaće do juna meseca. Ako se dobro primenjuje ovaj Sporazum, on će doneti ekonomski razvoj“, kazala je Apostolova.

Nezavisni stručnjak Naim Hurugljica kaže da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prvi ugovor između Kosova i EU i to je bio bitan korak za „integraciju Kosova u jednu veliku evropsku porodicu“.

„Nama SSP služi kao jedna tačka upoređivanja koja pokazuje gde želimo da idemo i šta želimo da postignemo. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima mnogo pozitivnih strana, a ja ću se fokusirati na ekonomski razvoj. Prvi cij je da pomognemo Kosovu da razvije međunarodnu saradnju, kako da iz jedne komunističke privrede stignemo do jedne demokratske“, kazao je Hurugljica.

Agi Mijaku zamenik glavnog inspektora u inspektoratu rada kaže da je sigurnost na poslu jedan od glavih izazova na Kosovu, iz razloga što je Kosovo „nasledilo jedno takvo stanje“, te da se pažnja treba posvetiti građevinarstvu.

„Poseban izazov je građevinarstvo, jer je to jedan sektor koji ima za cilj da se razvije i dokazalo se da su u tom segmentu i prihodi bolji, i investicije su veće, jer potrebe za stanovanjem su očigledno povećane. Inspekorat za rad se suočava u tom pogledu sa raznim problemima i inspektori su glavni element za nadgledanje i sprovođenje svih zakona što se tiče zdravstvenog osiguranja i sigurnosti na radu samih radnika“, kazao je Miljaku.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova o Evropske unije potpisan je u oktobru 2015. godine, a stupio je na snagu 1. aprila 2016. godine. Potpisivanjem ovog sporazuma, Kosovo je po prvi put sklopilo ugovorni sporazum sa EU-om, u kojem se sada obavezalo da ispuni obaveze koje proizilaze iz SSP-a.

Ostale vesti

  • "Podrška postizanju sporazuma sa Prištinom"

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka. Makron poručuje da je Srbija velika evropska nacija.

  • „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Razgraničenje je rešenje u nedostatku rešenja“

    „Ako Srbima kažete da je nezavisnost Kosova rešenje to znači destabilizaciju“. Zato rešenje treba tražiti u okviru Rezolucije 1244, smatra Rada Trajković. Dukađin Gorani veruje da će rešenja biti i da će ono biti posledično. Za Nenada Rašića i Antona Berišaja podela je nešto najgore i ona kao opcija nije prihvatljiva.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane