Vesti
Politika

"Budućnost Balkana u EU treba da bude prioritet liderima Unije"

Lideri EU treba da gledaju na budućnost Balkana u EU kao na prioritet za svoj ekonomski prosperitet, bezbednost regiona i cele Unije, istakla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja je na samit EU u Sibinj stigla sa Procesa Brdo-Brioni u Tirani.
Federika Mogerini (Foto Kim)

Mogerini je pred početak jučerašnjeg neformalnog samita 27 članica Unije, rekla da je veoma značajno da su se na Dan Evrope evropski lideri okupili da pokažu jedinstvo i odlučnost "da štite i nastave da ulažu u projekat EU".

Ona je rekla da donosi specijalnu poruku sa sastanka sa liderima Zapadnog Balkana, da proces EU integracije ima tako veliku podršku u zemljama regiona, "da lideri (EU) danas i narednih godina treba da razmotre budućnost Balkana u EU".

"Donosim vam poruku direktno iz Tirane: podrška EU je oko 90 odsto. To je kapital koji moramo da sačuvamo u budućnosti", istakla je Mogerini, saopštila je Spoljnopolitička služba EU.

Visoka predstavnica EU istakla je i da će se danas sa liderima EU razmatrati odgovornost koju Unija ima u svetu.

"Naši partneri u regionu i globalno vide EU kao ključnog igrača na koga se oslanjaju", ocenila je Mogerini ukazujući da Unija mora više da se posveti jačanju svoje globalne uloge "u trenutku kada svetu treba liderstvo EU oko tako mnogo različitih pitanja".Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021