Vesti
Politika

Buduće srpske diplomate u poseti Kosovu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Diplomatskom akademijom Ministarstava spoljnih poslova Republike Srbije organizovala je za polaznike ove akademije dvodnevnu studijsku posetu Kosovu.
Buduće srpske diplomate u poseti Kosovu
Foto Kontakt plus

Domaćin budućim srpskim diplomatama je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović dočekao je ih je u manastiru Banjska, prvoj destinaciji njihovog obilaska.

Jović je u izjavi novinarima istakao da je možda i najbolji način da se jedan narod, pre svega srpski, bori za svoju družavu, narod i za svoje vitalne nacionalne interese tako što će ulagati u sopstvenu budućnost.

“Kontinuirana i temeljna edukacija mladih, sigurno je da je najbolji put da mi sutra imamo zdrave generacije koje će brzo zauzeti najozbiljnije funkcije u državnom aparatu Republike Srbije,”- rekao je Jović, podsetivši da je Kancelarija za KiM i prošle godine organizovala ovakvu akciju.

Istakavši da se radi o mladim ljudima iz Diplomatske akademije Ministarstava spoljnih poslova, Jović je naglasio da će ova poseta doprineti da na bolji način shvate ko su, odakle potiču i za šta moraju da se bore u svom svakodnevnom polsu.

Jović je kazao da se mlade diplomate, kojima je u ime Vlade Srbije i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića poželeo dobrodošlicu, bar sat vremena dnevno susreće sa pitanjima i probloemima koji se direktno tiču prostora Kosova.

Polaznik Diplomatske akademije MSP Srbije Nikola Rajičić rekao je da je i ranije bio na Kosovu ali da je danas prvi put u manastiru Banjska.

“Nisam bio upoznat sa istorijatom manastira i mogu reći da sam prilično impresioniran time koliko je manastir opstao uprkos mnogim nedaćama koje su ga zadesile tokom istorije,”- rekao je Rajičić.

Takođe polaznik Diplomatske akademije Slađana Nikolić izjavila je da su ovakve posete Kosovu jako važne ne samo budućim diplomatama već i drugima.

“Mislim da je jako važna poseta, to treba ne samo da bude diplomatama nego i celom srpskom narodu imperativ, jer ovde je kolevka naše istorije, pogotovu što je moj duhovnik u Dečanima i punog srca dolazim ovde,”- rekla je ona.

Nikolićeva je naglasila da što više informacija i saznanja, ne samo po pitanju Kosova nego po pitanju cele Srbije, doprinosi tome da se sve više usmeravaju na prave stvari i da ne daju svoju zemlju.

Nakon boravka u manastiru Banjska na severu Kosova buduće diplomate posetile su Kosovsku Mitrovicu.

Tokom boravka na Kosovu ovogodišnji polaznici Diplomatske akademije obići će i Štrpce, Prizren, Prizrensku bogosloviju, manastire - Sv. Arhangeli, Gračanica, Visoki Dečani, Pećku patrijaršiju, Sabornu crkvu Sv. Ðorđa i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Ovo je prilika da se polaznici Diplomatske akademije upoznaju sa duhovnom i kulturnom baštinom Kosova i Metohije.
 
Ostale vesti

Meki: Normalizacija odnosa najbolji put ka evropskim integracijama
“Normalizacija odnosa Kosova i Srbije sa uzajamnim priznanjem je najbolji put za Kosovo kako bi poboljšalo odnose sa zemljama u regionu i na taj način da zauzelo svoje mesto u okviru evropskih i evroatlatskih integracija”, izjavila je u Prištini pomoćnica administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u ambasadorka Erin Meki nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. 
  • 05.12.2022
Smenjen član PO Glogovac zbog prodaje kuće?
Nebojša Galić, doskorašnji član Privremenog organa (PO) Opštine Glogovac ispred SNS-a, smenjen je odlukom Vlade Srbije sa te dužnosti. Kaže da nije dobio obrazloženje za smenu, ali pretpostavlja da je razlog to što je prodao svoju kuću u Ugljaru. Ističe da iza svega stoji Milan Radoičić koji, kako tvrdi, „određuje našu sudbinu“.
  • 05.12.2022
Vučić saopštio da ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na sutrašnji samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.
  • 05.12.2022
Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022