Vesti
Politika

Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Miroslav Lajčak i Ana Brnabić (Foto FoNet)

"Drago mi je što ćemo nastaviti saradnju u okviru dijaloga Beograda i Prištine i evropske perspektive Srbije", navela je Brnabićeva na svom Tviteru nalogu.

 

 

I Lajčak se povodom sastanka sa Brnabićevom oglasio na Tviteru.

"Jutros sam razgovarao sa premijerkom Brnabić o sprovođenju prethodnih obaveza preuzetih u dijalogu Beograda i Prištine i kako podržati Srbiju u napredovanju na putu pristupanja EU", napisao je Lajčak.

 

 

Lajčak je nakon jučerašnjih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da je došao da poruči da države članice EU nemaju interes da održavaju status kvo i da su spremni da dovedu proces dijaloga Beogada i Prištine do uspešnog okončanja i to onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne.

Pre Beograda Lajčak je boravio u trodnevnoj poseti Prištini, a nakon Beograda putuje u Podgoricu u sklopu posete regionu.Ostale vesti

Selaković: Naš je interes da se u UN što više govori o Kosovu
Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković izjavio je da Srbiji ne bi odgovaralo da je onlajn sednica Saveta bezbednosti UN bila prekinuta zbog isticanja kosovskih simbola, jer je "interes Srbije da se o temi Kosova i Metohije raspravlja".
  • 14.04.2021
Stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen
Stav Grčke da ne priznaje nezavisnost Kosova je dobro poznat i ostaje nepromenjen, izjavio je ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Đakofotakis za Tanjug.
  • 14.04.2021
Brnabić i Jamašita o situaciji na Kosovu
Predsednca Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu, Mari Jamašitom, o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, koja je ubrzo poslepočetka i prekinuta, prenosi Tanjug.
  • 13.04.2021
Tanin: Otvaranje vrata budućnosti zahteva transformaciju
Snažna želja za promenom izražena je na nedavnim izborima na Kosovu, rekao je šef UNMIK-a Zahir Tanin na današnjoj sednici SB UN.
  • 13.04.2021
Sednica SB UN nastavljena nakon prekida
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu nastavljena je nakon kratkotrajnog prekida, radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata. Do prekida je došlo ubrzo posle početka sednice, kada je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu Kosova jer, kako je naglasio, ono nije opšte priznata država.
  • 13.04.2021
Kako će funkcionisati vlast na Kosovu koju će predvoditi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti i od čega će zavisiti njena uspešnost? Gde su poslanici Srpske liste kada nisu u skupštinskoj sali i da li je njihovo neučestvovanje u ključnim momentima za Kosovo dobar potez ili politička greška na samom početku novog mandata?  O tome za "Sporazum" govore Beljulj Bećaj politički analitičar, i Dušan Janjić direktor Foruma za etničke odnose.
  • 13.04.2021