Vesti
Politika

Brnabić zahvalila Eskobaru na podršci SAD u dijalogu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopšteno je iz vlade.
Brnabić zahvalila Eskobaru na podršci SAD u dijalogu
Ana Brnabić i Gabrijel Eskobar (Foto Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Predsednica Vlade podvukla je da je cilj Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu, te posvećenost dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju otvorenih pitanja. Brnabić je istakla važnost i značaj potpune primene do sada potpisanih sporazuma, pre svega Briselskog sporazuma, i značaj formiranja Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Premijerka Brnabić zahvalila je Eskobaru na podršci SAD u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvo Evropske unije, kao i na podršci koju pružaju formiranju Zajednice srpskih opština.

Brnabić i Eskobar razgovarali su i o sveukupnoj saradnji dve zemlje i njenom daljem unapređenju.

Prethodno je, uoči predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, Eskobar razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023