Vesti
Politika

Brnabić: Vučić razočaran reakcijom stranih partnera

Premijerka Ana Brnabić je istakla je da nikada nije videla predsednika Vučića da je toliko razočaran reakcijama stranih partnera na poslednje događaje koji se tiču Kosova.
Brnabić: Vučić razočaran reakcijom stranih partnera
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Ana Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je situacija u vezi sa Kosovom
veoma teška.

"Mislim da je sve ono što se dešavalo u poslednje vreme nešto što je svojevrsni presedan. Ja sam takođe zabrinuta i razočarana nedostatkom reakcije naših partnera", poručila je Brnabićeva.

Kaže da nije čula nikakvu osudu onoga što se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici. Prema njenim rečima, taj ponedeljak je bio težak, kao i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održala tim povodom.

"Mislim da je predsednik tada razmišljao hladne glave, bez emocija, jer da je pustio emocije da uzmu maha, situacija se ne bi dobro završila", rekla je Brnabićeva.

Navela je da je Vučić poslao dovoljno jasnu poruku predstavnicima SAD i EU, zahvaljujući čemu je Marko Đurić pušten, ali je istakla da situacija postaje sve teža.

"Ja sam krajem prošle godine, kada sam govorila na skupu u Hongkongu, bila veliki optimista da će se naći kompromisno rešenje. Pozivom na unutrašnji dijalog predsednik je dao jasnu poruku da je Srbija spremna na dijalog, da će uložiti mnogo u mir i stabilnost", navela je premijerka.

Međutim, kako kaže, kada su prošlog ponedeljka predstavnici Kancelarije za KiM otišli da razgovaraju o miru i kompromisu, oni su napadnuti dugim cevima.

"Imalo smo otmicu Marka Đurića a ljudi su bili tamo da razgovaraju o miru i kompromisu", kaže premijerka.

Priština imala podršku svojih partnera

Dodala je da je Priština imala apsolutnu podršku svojih parnetra i da bi bilo naivno razmišljati da oni bilo šta mogu da urade bez podrške najjačih parnetra.

Na pitanje o kome je reč, premijerka je navela da svi znaju ko su jaki partneri Prištine.

Ukazala je i da nije implementiran Briselski sporazum i poručila da očekuje od EU da se napravi pritisak da se sporazum implementira.

Kako je rekla, u aprilu će biti pet godina od Briselskog sporazuma a Beograd neće odustati od pune implementacije i na tome će nastaviti da insistira.

Ana Brnabić je navela da se vode razgovori sa SAD i EU o tome šta da očekujemo i istakla da Srbija neće odustati od nacionalnih interesa.

"Ali sve je teže očuvati mir i stabilnost", navela je premijerka i ukazala na racionalan pristup Srbije u momentima nepoštovanja dogovora na temu najprostijih stvari.

Ističe da, kada Marko Đurić kao pregovarač ide na KiM, njemu dozvola ne treba, on šalje obaveštenje, a poslao ga je tri puta.

"Napadnut je, kidnapovan, pretučeni su članovi vlade u Prištini, pripadnici Srpske liste koji su uložili sav svoj integritet da sačuvaju mir i stabilnost na KiM i interese Srbije", istakla je Brnabićeva.

Govoreći o predsotjećem samitu u Sofiji, poručila je da ne postoji opcija da Kosovo bilo gde može da prisustvuje kao država, jer nije država. Ističe da je Evropska komisija statusno neutralna i da pet članica EU nisu i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Rekonstrukcija će sačekati stabilnija vremena na KiM"

Premijerka je rekla da su se ona i predsednik tokom današnjeg razgovora dotakli i teme rekonstrukcije vlade, ali da su, kako kaže, zaključili da u ovom trenutku ima prečeg posla.

"Nacionalno jedinstvo je ključno. Što budemo jedinstveniji, bićemo jači, realno smo u izuzetno teškoj situaciji. Dobro je da imamo predsednika koji razmišlja hladne glave, tako da će rekonstrukcija sačekati stabilnija vremena na Kosovu i Metohiji", istakla je premijerka.

Dodala je da vlada funkcioniše kao tim, koji mora biti jedinstveniji nego ikada. Ističe da su do sada ostvareni odlični rezultati.

"Ja sam i sa predsednikom danas prošla kroz sve rezultate tokom prvog kvartala. Bio je planiran deficit od 32 milijarde dinara, a mi smo u petak imali suficit od šest milijardi dinara. Dakle, rezultat je bolji za 38 milijardi", navela je premijerka.

Pored toga, dodaje, BDP je u granicama planiranog - oko 3,9 odsto.

"Sa dobrom situacijom u kasi nastavljamo dobar trend koji obećava da ćemo imati dodatno povećanje plata i penzija do kraja ove godine", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je, međutim, dodala da je zabrinuta zbog opšte regionalne i kompleksne situacije u svetu.

"Naša ekonomija će zavisiti od regionalne stabilnosti i to je ono što mene u ovom trenutku najviše opterećuje", poručila je Brnabićeva.Ostale vesti

Brisel: Lajčak i Eskobar sa diplomatama iz Francuske, Nemačke i Italije
U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.
  • 25.09.2023
Zaracin: Moramo imati uspešan dijalog
Dijalog se, naravno, može nastaviti i važno je da se držimo prethodnog u pokušajima da pronađemo način da se dogovoreno u Ohridu implementira, rekao je u Prištini izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin. On je osudio "kriminalni i teroristički" napad na Policiju Kosova i izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.
  • 25.09.2023
Tužilac: U Zvečanu nađeno vozilo puno oružja, identifikacija osumnjičenih za ’teroristički napad’

Kosovski specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je danas da je policija u Zvečanu našla automobil u kom je bilo sakriveno oružje, kao i da je u toku identifikacija svih osumnjičenih za "teroristički napad" kod sela Banjska u kom je ubijen jedan policajac.

  • 25.09.2023
Rašić o incidentu kod Banjske: Delovala je paravojna formacija, Vučić manipuliše
Ministar za zajednicu i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić kazao je da je noć u Banjskoj protekla mirno kao i da su jučerašnji događaji poražavajući, te da će po njegovom mišljenju tek da proizvedu neke nove efekte.
  • 25.09.2023
Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023