Vesti
Politika

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Učesnici SEECP samita u Turskoj (Foto Agencija Anadolija)

Pre početka sastanka, domaćin skupa, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dočekao je učesnike, među kojima su i predsednici Crne Gore i Severne Makedonije Milo Ðukanović i Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Kosova Vjosa Osmani i drugi.

Premijerka Brnabić ističe da Vjosa Osmani nije glasala protiv dokumenata - Deklaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030. Izrazila je svoju rezervu, ali je pustila da se dokumenti usvoje.

"Na svakom mestu gde se pominje Kosovo, nije samo sa zvezdicom nego sa fusnotom", kazala je Brnabićeva objašnjavajući da Vjosa Osmani nije sprečila usvajanje dokumenata, ali da je izrazila rezervu.

Premijerka je istakla da je zanimljivo da se Vjosa Osmani pozvala na Briselski sporazum i rekla da "fusnota ide samo kada se prvi put pomene Kosovo".

"Pozivaju se na Briselski sporazum kada im odgovara. Ta politika ne prestaje da iznenađuje", kazala je premijerka Srbije.

"Naša poruka je bila jasna", navela je Brnabićeva objašnjavajući da samo jaka regionalna saradnja može svima da nam pomogne da se oporavimo od posledica pandemije kovida.

Podsetimo, ranije danas je poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.Ostale vesti

Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022