Vesti
Politika

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Učesnici SEECP samita u Turskoj (Foto Agencija Anadolija)

Pre početka sastanka, domaćin skupa, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dočekao je učesnike, među kojima su i predsednici Crne Gore i Severne Makedonije Milo Ðukanović i Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Kosova Vjosa Osmani i drugi.

Premijerka Brnabić ističe da Vjosa Osmani nije glasala protiv dokumenata - Deklaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030. Izrazila je svoju rezervu, ali je pustila da se dokumenti usvoje.

"Na svakom mestu gde se pominje Kosovo, nije samo sa zvezdicom nego sa fusnotom", kazala je Brnabićeva objašnjavajući da Vjosa Osmani nije sprečila usvajanje dokumenata, ali da je izrazila rezervu.

Premijerka je istakla da je zanimljivo da se Vjosa Osmani pozvala na Briselski sporazum i rekla da "fusnota ide samo kada se prvi put pomene Kosovo".

"Pozivaju se na Briselski sporazum kada im odgovara. Ta politika ne prestaje da iznenađuje", kazala je premijerka Srbije.

"Naša poruka je bila jasna", navela je Brnabićeva objašnjavajući da samo jaka regionalna saradnja može svima da nam pomogne da se oporavimo od posledica pandemije kovida.

Podsetimo, ranije danas je poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021