Vesti
Politika

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Učesnici SEECP samita u Turskoj (Foto Agencija Anadolija)

Pre početka sastanka, domaćin skupa, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dočekao je učesnike, među kojima su i predsednici Crne Gore i Severne Makedonije Milo Ðukanović i Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Kosova Vjosa Osmani i drugi.

Premijerka Brnabić ističe da Vjosa Osmani nije glasala protiv dokumenata - Deklaracije i Godišnjeg izveštaja o radu, kao i Strateškog dokumenta za Jugoistočnu Evropu 2030. Izrazila je svoju rezervu, ali je pustila da se dokumenti usvoje.

"Na svakom mestu gde se pominje Kosovo, nije samo sa zvezdicom nego sa fusnotom", kazala je Brnabićeva objašnjavajući da Vjosa Osmani nije sprečila usvajanje dokumenata, ali da je izrazila rezervu.

Premijerka je istakla da je zanimljivo da se Vjosa Osmani pozvala na Briselski sporazum i rekla da "fusnota ide samo kada se prvi put pomene Kosovo".

"Pozivaju se na Briselski sporazum kada im odgovara. Ta politika ne prestaje da iznenađuje", kazala je premijerka Srbije.

"Naša poruka je bila jasna", navela je Brnabićeva objašnjavajući da samo jaka regionalna saradnja može svima da nam pomogne da se oporavimo od posledica pandemije kovida.

Podsetimo, ranije danas je poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.Ostale vesti

Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021
Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana Petkoviću od početka godine.
  • 02.12.2021