Vesti
Politika

Brnabić: Upozoravali smo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd sedam meseci upozoravao na moguće posledice taksi koje je Priština uvela na srpsku robu.
Brnabić: Upozoravali smo
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Prema njenim rečima zatvaranje prodavnica na severu KiM upravo je posledica toga, a ujedno je poručila i da će Beograd u svakom trenutku biti spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

Na pitanje o situaciji na severu Kosova, gde su danas zatvorene sve prodavnice u znak protesta zbog prištinskih taksi, Brnabić je istakla da je Beograd sedam meseci upozoravao, ali da joj se, nažalost, ne čini da je to ozbiljno shvaćeno od strane medjunarodne zajednice.

“Osim usmenih poziva da se ukinu takse, ništa više nije urađeno, iako je mnogo toga moglo. I naravno da je došlo do ovoga”, konstatovala je Brnabić na konferenciji za novinare.

Dodala je da su prekidani alternativni pravci za robu, da je čak došlo do toga da se puca na kamione sa hranom, a da na to niko ne reaguje. To je, ponovila je, posledica svega na šta Beograd ukazuje sedam meseci.

“Neverovatno je da dozvolite da u Evropi danas žive gradjani koji ne mogu da kupuju namirnice samo zato što one imaju nacionalnu i etničku osnovu. To nije Evropa kojoj pripadam”, poručila je premijerka.

Ona je ponovo izrazila nadu da će Evropa i SAD reagovati, iako, kaže, nije sigurna da imamo neke naročite osnove da to očekujemo.

Brnabić je napomenula da je odluka o zatvaranju prodavnica racionalna, jer se ne može više da se “na kašičicu” dobijaju stvari koje gradjani žele - ili ih ima ili ih nema. Kako je rekla, vlasti u Prištini se trude da prekinu svaki vid alternativnih pravaca snabdevanja građana.

Premijerka je poručila da će Beograd pratiti situaciju i biti u svakom trenutku spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020