Vesti
Politika

Brnabić: Upozoravali smo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd sedam meseci upozoravao na moguće posledice taksi koje je Priština uvela na srpsku robu.
Brnabić: Upozoravali smo
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Prema njenim rečima zatvaranje prodavnica na severu KiM upravo je posledica toga, a ujedno je poručila i da će Beograd u svakom trenutku biti spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

Na pitanje o situaciji na severu Kosova, gde su danas zatvorene sve prodavnice u znak protesta zbog prištinskih taksi, Brnabić je istakla da je Beograd sedam meseci upozoravao, ali da joj se, nažalost, ne čini da je to ozbiljno shvaćeno od strane medjunarodne zajednice.

“Osim usmenih poziva da se ukinu takse, ništa više nije urađeno, iako je mnogo toga moglo. I naravno da je došlo do ovoga”, konstatovala je Brnabić na konferenciji za novinare.

Dodala je da su prekidani alternativni pravci za robu, da je čak došlo do toga da se puca na kamione sa hranom, a da na to niko ne reaguje. To je, ponovila je, posledica svega na šta Beograd ukazuje sedam meseci.

“Neverovatno je da dozvolite da u Evropi danas žive gradjani koji ne mogu da kupuju namirnice samo zato što one imaju nacionalnu i etničku osnovu. To nije Evropa kojoj pripadam”, poručila je premijerka.

Ona je ponovo izrazila nadu da će Evropa i SAD reagovati, iako, kaže, nije sigurna da imamo neke naročite osnove da to očekujemo.

Brnabić je napomenula da je odluka o zatvaranju prodavnica racionalna, jer se ne može više da se “na kašičicu” dobijaju stvari koje gradjani žele - ili ih ima ili ih nema. Kako je rekla, vlasti u Prištini se trude da prekinu svaki vid alternativnih pravaca snabdevanja građana.

Premijerka je poručila da će Beograd pratiti situaciju i biti u svakom trenutku spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 Ostale vesti

Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog i prihvatljivog rešenja kosovskog problema.
  • 01.07.2020
Vučić: Niko mi neće naređivati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, a sve se one tiču Kosova i Metohije.
  • 01.07.2020
Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa Beogradom

Savet eksperata za dijalog sa Beogradom biće još jedno telo kojim centralne institucije u Prištini ojačavaju pripreme i unutrašnju organizaciju predstojećeg procesa. Odluka o formiranju saveta doneta je danas na sastanku kosovske vlade.

  • 01.07.2020