Vesti
Politika

Brnabić: Srbija neće morati da prizna Kosovo da bi ušla u EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila da je predsednik EP nedvosmisleno rekao da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU.
Brnabić: Srbija neće morati da prizna Kosovo da bi ušla u EU
Ana Brnabić i Miro Cerar (Foto Tanjug)

"To što smo čuli u smislu pravno obavezujućeg sporazuma nije ništa novo, to smo čuli i ranije, o tome je pričao i predsednik Vučić, o tome je pričala i ministarka Joksimović...", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u zajednickcom obraćanju medijima sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

"Mislim da je nedvosmisleno rekao predsednik EP Tajani, a to je da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU. Čini mi se da je to jasna i nedvosmislena poruka", rekla je Brnabić.

"Normalizacija sa Prištinom i nalaženje dugoročno održivog odnosa sa Prištinom obaveza je nas kao političara koji vodimo Srbiju", istakla je.

Podvukla je da joj je drago što predvodi vladu i što živi u zemlji čiji je predsednik dovoljno hrabar i odgovoran političar da želi da pokrene ovo pitanje i pokuša da ga reši, da ga ne bi ostavljao budućim generacijama.

Na isto pitanje novinara odgovarao je i slovenački premijer Miro Cerar, koji je izjavio da Slovenija izuzetno poštuje i snažno podržava svako nastojanje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za obezbeđivanje stabilniosti u ovom delu regiona.

"Cenim svaki napor predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), srpske vlade, pa i druge strane, što bi vodilo tome da se stabilizuju prilike", rekao je Cerar.

"Mislim da EU mora da nastavi sa aktivnom ulogom kako bi se olakšalo uključivanje u ovaj proces jer je to jedini put da se postigne stabilizacija stanja, da možemo da se posvetimo integracionim procesima koji su najvažniji", dodao je slovenački premijer.

Slovenački predstavnici na sednicama SE, istakao je, naglašavaju kako je važno da se Srbija uključi u saradnju sa EU i drugim državama u regionu, jer je to faktor stabilnosti i ključan deo procesa približavanja Srbije i drugih država zapadnog Balkana EU.

"Svi ćemo jednom biti u jednoj porodici - EU. Slovenija će političkim putem biti aktivna i u EU i u bilateralnim procesima i unapređivaće proces dijaloga", zaključio je Cerar.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021