Vesti
Politika

Brnabić: Srbija ceni stav Maroka o Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Rabatu sa premijerom Maroka Sadedinom el Otmanijem kojem je rekla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav te zemlje o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.
Brnabić: Srbija ceni stav Maroka o Kosovu
Brnabić sa marokanskim premijerom (Foto RTS)

U godini kada se navršava 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Maroko, bilateralni odnosi ocenjeni su na sastanku kao odlični i bez otvorenih pitanja, navedeno je u saopštenju.

Ovo se pre svega odnosi na političke odnose, dok ima prostora za dodatno osnaživanje privredne saradnje i robne razmene, zaključili su u razgovoru predsednici Vlade Srbije i Maroka.

"Republika Srbija izuzetno ceni principijelni stav Kraljevine Maroko o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršku koju ste pružili protiv članstva Kosovoa u Unesku i u drugim međunarodnim organizacijama", naglasila je Brnabićeva.

Premijeri Brnabić i El Otmani složili su se da je saradnja u regionalnim i međunarodnim organizacijama ključna za stabilnost i bezbednost, mirno rešavanje svih sporova jer je to preduslov svakog razvoja.

U razgovoru je istaknuto da je potrebno unaprediti ekonomsku i trgovinsku saradnju Srbije i Maroka.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021