Vesti
Politika

Brnabić: Srbi su danas jači faktor

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su Srbi danas jači faktor na Kosovu nego nebrojeno puta ranije, pre svega zato što su jedinstveni.
Brnabić: Srbi su danas jači faktor
Ana Brnabić (Foto RTS)

Nakon sastanka sa predstavnicima Srba na KiM, rekla je da im je zahvalna jer su svoje razlike ostavili sa strane, što se zajedno bore i što su se zajedno izborili da budu ozbiljan politički faktor koji traži uvažavanje.

"Bez tog uvažavanja oni neće podržavati nikakve vlade u Prištini. Srbi su zahvaljujući svom jedinstvu i podršci predsednika Aleksandra Vučića i cele Vlade osvojili deset od deset mogućih mandata i odlučili da ne podrže formiranje vlade u Prištini", istakla je Brnabićeva.

Dodala je da su sa predstavnicima Srba razgovarali i o ekonomiji, odnosno o planu "Srbija 2025" kojim je za konkretne projekte, ekonomsko osnaživanje i bolji život na KiM opredeljeno 150 miliona evra.

Prema njenim rečima, predstavnici Srba su obavešteni i o razgovorima sa stranim partnerima, poput projekta avio-linije Beograd-Priština, koja će da ide u prilog boljoj ekonomiji i stabilnijem regionu.

"Razgovarali smo i o uvođenju železničkog saobraćaja, ali i važnom auto-putu mira na kome radimo sa partnerima iz EU, a koji bi išao od Niša, ka Merdaru, pa kroz KiM do Tirane i luke Drač. To je važan put za Niš, Toplicu, KiM, ali i povezivanje sa partnerima. Nadam se da ćemo početi da ga gradimo do kraja 2020", rekla je premijerka.

Upitana koliko na ekonomski razvoj, ali i sve druge planove utiču takse, Brnabić je ponovila da zbog njih Srbija gubi milion evra dnevno.

"Takse su realno uslov za bilo kakvu ozbiljnu privrednu saradnju. Mi smo činili ustupke da bi dokazali da želimo da budemo konstruktivni, pa smo tako potpisali regionalni roming dok su takse na snazi, ali to je bilo važno i za naš narod na KiM. Ne postoje nikakvi ozbiljni razgovori pre ukidanja taksi", rekla je predsednica vlade.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020