Vesti
Politika

Brnabić: Srbi su danas jači faktor

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su Srbi danas jači faktor na Kosovu nego nebrojeno puta ranije, pre svega zato što su jedinstveni.
Brnabić: Srbi su danas jači faktor
Ana Brnabić (Foto RTS)

Nakon sastanka sa predstavnicima Srba na KiM, rekla je da im je zahvalna jer su svoje razlike ostavili sa strane, što se zajedno bore i što su se zajedno izborili da budu ozbiljan politički faktor koji traži uvažavanje.

"Bez tog uvažavanja oni neće podržavati nikakve vlade u Prištini. Srbi su zahvaljujući svom jedinstvu i podršci predsednika Aleksandra Vučića i cele Vlade osvojili deset od deset mogućih mandata i odlučili da ne podrže formiranje vlade u Prištini", istakla je Brnabićeva.

Dodala je da su sa predstavnicima Srba razgovarali i o ekonomiji, odnosno o planu "Srbija 2025" kojim je za konkretne projekte, ekonomsko osnaživanje i bolji život na KiM opredeljeno 150 miliona evra.

Prema njenim rečima, predstavnici Srba su obavešteni i o razgovorima sa stranim partnerima, poput projekta avio-linije Beograd-Priština, koja će da ide u prilog boljoj ekonomiji i stabilnijem regionu.

"Razgovarali smo i o uvođenju železničkog saobraćaja, ali i važnom auto-putu mira na kome radimo sa partnerima iz EU, a koji bi išao od Niša, ka Merdaru, pa kroz KiM do Tirane i luke Drač. To je važan put za Niš, Toplicu, KiM, ali i povezivanje sa partnerima. Nadam se da ćemo početi da ga gradimo do kraja 2020", rekla je premijerka.

Upitana koliko na ekonomski razvoj, ali i sve druge planove utiču takse, Brnabić je ponovila da zbog njih Srbija gubi milion evra dnevno.

"Takse su realno uslov za bilo kakvu ozbiljnu privrednu saradnju. Mi smo činili ustupke da bi dokazali da želimo da budemo konstruktivni, pa smo tako potpisali regionalni roming dok su takse na snazi, ali to je bilo važno i za naš narod na KiM. Ne postoje nikakvi ozbiljni razgovori pre ukidanja taksi", rekla je predsednica vlade.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020