Vesti
Politika

Brnabić: Srba u Prištini više nema, dvostrukih standarda ima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i standardima, kao i da ne vidi zašto su ga određene države odobrile.
Brnabić: Srba u Prištini više nema, dvostrukih standarda ima
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

Premijerka Ana Brnabić je istakla i da posle toga u Prištini više nema Srba, kao i da su nakon toga srpske crkve i manastiri spaljeni.

Brnabićeva je rekla da se jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije dogodilo u toku rata, nego se dogodilo, kako ističe, kada su Ujedinjene nacije garantovale da je ono deo Srbije, a kada je Srbija bila već osam godina na putu demokratskih promena.

"Dakle, ne za vreme vladavine Slobodana Miloševića, nego kada je demokratski premijer ubijen, posle toga, tako da ja zaista ne vidim nikakvu logiku u tome zašto je jednostrano proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim zakonom i standardima ili zašto je bilo odobreno od strane određenih država", rekla je Branbićeva u Marakešu.

Premijerka je istakla da su nakon toga "Srbi izbačeni, i ne samo da su izbačeni, srpski manastiri su spaljeni, crkve su spaljene".

Da li je Evropa reagovala, da li je NATO reagovao? Nije. Srbi se ne vraćaju. Srba više nema u Prištini".

Brnabićeva je rekla da Srbija pokušava da pomogne i da pruži podršku i istakla da su prioritetni interesi kvalitet života, bezbednost i sigurnost.

"I mi pokušavamo da imamo konstruktivnu ulogu. Da li smo zadovoljni? Zasigurno da nismo. Niko ne bi bio zadovoljan", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da je Srbija, koja je pre četiri i po godine uspostavila "veoma težak" Briselski sporazum, ispunila skoro sve što je njime propisano osim dela koji se tiče energije, dok Priština ne ispunjava osnovnu tačku sporazuma.

"Priština nije ispunila jednu tačku koja je u osnovi, srž Briselskog sporazuma. Osnova Briselskog sporazuma jeste formiranje Zajednice srpskih opština. Četiri i po godine kasnije – još ništa", istakla je Brnabićeva.

"Očigledno nismo zadovoljni, pokušavamo da budemo pragmatični, ali opet, to je složeno pitanje i ja bih se složila da su postojali dupli standardi i postoje i dalje", rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je učestvovala na prvom plenarnom skupu Konferencije o svetskoj politici, koja se do 5. novembra održava u Marakešu, a na kojoj je učestvovao i albanski premijer Edi Rama.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021